Változás péntektől: módosult a vásárlás szabályozása

Hosszabb idejük lesz a fogyasztóknak reklamálni például a webáruházakban vagy a termékbemutatókon vásárolt termékek után. Jelentősen szigorodtak a termékbemutatók szabályai: nem lehetnek például rejtett költségek a szerződésekben.

Péntektől változtak a termékbemutatók szabályai: tájékoztatni kell a fogyasztót a teljes költségről. Vagyis semmilyen rejtett járulék nem lehet a szerződésben. Változott az úgynevezett elállási határidő is: 14 napig bármikor visszaküldhető a termék, akkor is, ha nem hibás. A két hét az átvételtől számít.

A termékbemutatók miatt sok bejelentés érkezett a fogyasztóvédelemhez eddig is. Az új szabály a jövőben ezeket is rendezheti.

Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője szerint az elmúlt években hétszáz felett volt azoknak a bejelentéseknek az száma, amelyek kifejezetten a termékbemutatókon megvalósuló jogsértésekre koncentráltak. Ez a jogszabály nagyon széleskörű tájékoztatási kötelezettséget ró a kereskedőre – tette hozzá.

Az interneten vásárol termék visszaváltása is két hétre módosult. A kereskedőnek ráadásul szólniuk kell a kéthetes szabályról. Ha nem szólnak, akkor a határidő egy évre nő: vagyis, egy éven át bármikor visszaválthatja a terméket a vásárló. Akkor is, ha nem hibás.

Forrás: hirado.hu