Tizenötmillió forint a fővárosért tevékenykedőknek

Összesen több mint 15 millió forint támogatást ítélt oda a „Budapest Bank Budapestért” Alapítvány kuratóriuma fogyatékkal élőket és hátrányos helyzetűeket segítő, valamint a szellemi, a kulturális, az épített és a természeti értékek megőrzéséért dolgozó fővárosi szervezeteknek.

A bank csütörtöki közleménye szerint idén tavasszal 1300 pályázat érkezett a „Budapest Bank Budapestért” Alapítvány felhívására. A pályázat keretében a korábbiakhoz hasonlóan az egészségmegőrzést célul kitűző, a fogyatékkal élőket, hátrányos helyzetűeket segítő szervezetek, valamint a művészeti- és szellemi élet területén, illetve az épített és kulturális örökség megóvásáért tevékenykedők juthattak támogatáshoz.

A kuratórium döntése alapján 54 szervezet, 14 magánszemély, továbbá 8 műemlék jellegű épület kapott vissza nem térítendő támogatást.
Az egészségmegőrzést, a fogyatékkal és szociális hátránnyal élők megsegítését célul kitűző 17 nyertesnek 4,3 millió forint támogatást juttatott a kuratórium. Az alkotó- és előadó-művészeti ágakban 18 pályázót részesített 3,65 millió forintban, a szellemi élet és a kultúra területén tevékenykedő 21 nyertesnek pedig 4,05 millió forintot ítélt oda. A főváros épített értékeinek, műemlék jellegű társasházainak megóvását előmozdító kezdeményezéseknek, az építészeti, helytörténeti kiadványok készítésével foglalkozó, valamint a városvédő rendezvények megvalósításában részt vevő 20 pályázónak 3,15 millió forintot szavazott meg.

Az alapítványt a Budapest Bank 1991-ben azzal a céllal hozta létre, hogy a 100 millió forintos alaptőke hasznosításával hozzájáruljon a fővárosi civil társadalom fejlődéséhez, szellemi és kulturális értékeinek megőrzéséhez és gyarapításához, valamint a város épített és természeti értékeinek megóvásához.
Megalapítása óta az alapítvány 3022 pályázónak nyújtott több mint 745 millió forint támogatást.

Az alapítvány működését 2014-ben a Budapest Bank Zrt. a működési költségek fedezésén túl 10 millió forint adománnyal segítette, amelyet a kuratórium teljes egészében a pályázók támogatására fordított.
A pályázatok elbírálásáról és a támogatások odaítéléséről az alapítvány hattagú kuratóriuma dönt – közölte a Budapest Bank.

Forrás: mti.hu