Területfoglalás Sopronban – Amíg eljogászkodnak, felépül a társasház – fotók

A közös képviselő nem érti, nekik miért kell folyton tűrniük, az ő jogaikkal mintha nem is foglalkoznának. Társasházépítés, második rész. Csaknem egy évvel ezelőtt írtunk egy soproni társasházi problémáról. Akkor arról számoltunk be, hogy lakók szerint a vállalkozónak nem lett volna joga arra, hogy lekerítsen egy részt a saját telkükből. A kivitelező lekerített egy részt az ő ingatlanukból.

Onnan földet hordtak el, éppen egy lépcsőfeljáró és a kerékpártárló mellett. Vörös Viktor, az érintett társasház közös képviselője akkor azt nyilatkozta portálunknak, hogy ők semmiféle engedélyt nem adtak a terület használatára. Az ügyben pedig birtokvédelmi eljárást kezdeményeztek.

A lakók a minap azt vették észre, hogy folytatódnak a szomszéd épület munkálatai. Mégpedig ismét az ő területünket is használva. A kép bal oldalán az épülő társasház. A kerítésen túl, jobbra az állvány elemei. A szomszédok állítják: ők semmiféle engedélyt nem adtak a terület „elfoglalására”.

– Ezúttal sem kapott engedélyt a terület használatára az építtető. Ráadásul a mostani akciójukat úgy hajtották végre, hogy folyamatban van a birtoksértési ügy – kezdte a legújabb fejlemények ismertetését Vörös Viktor.

– Mindent dokumentáltunk, a jegyzői hivatalnál pedig kereset kiegészítést tettem. A behatoláskor, tehát az állványozás előkészületeinél rendőrt is hívtunk. Ám, mint kiderült, hiába. A Polgári Törvénykönyvre hivatkoztak, azaz nekünk tűrési kötelezettségünk van. Így a saját udvarunkról nem „tessékelték ki” a bent dolgozókat.

Vörös Viktor így folytatta: még aznap elkészült az állvány, amelynek lebontása, vagy rongálása életeket veszélyeztetne, ezért természetesen nem nyúltak hozzá.

– A jelenlegi helyzet patt, illetve az építtető szemszögéből nézve nyertes matt – méltatlankodik a közös képviselő. – Nyert a jogtalanság és vesztettek a jogkövető soproni polgárok. Sem a város, sem az állam nem volt képes egy év alatt tenni ez ellen.

Hamarosan esedékes közgyűlésünkön beszélünk róla. Úgy véljük, amíg a hivatalok eljogászkodnak, addig szépen felépül a társasház. Nekünk kötelezettségeink vannak, miközben a jogainkkal nem sokat értünk.
Vörös Viktor beszélt az alvállalkozóval is, aki megígérte: visszaállítják az eredeti állapotot.

– Miért nem tudunk tárgyalni az építtetővel? – teszi fel a költői kérdést Vörös Viktor. – A hivatalok által összehívott egyeztetésekre sem voltak hajlandók eljönni. A végeredmény: megint nem tudjuk használni az udvarunkat. A kárunk talán nem is forintosítható. Az okozott károkat pénzért ki lehet javítani, de azt, hogy elvették egy gyerekeink játszóhelyét, nem lehet pótolni…

Az ügyben ismételten kerestük a nyilvános elérhetőségeken az építtetőt, de ezúttal sem jártunk sikerrel. Amennyiben érkezik reagálás a vállalkozástól, azt közölni fogjuk portálunkon.

Forrás: kisalfold.hu

Előzmény: Kellett a hely, lekerítették a szomszéd telkét Sopronban

A lakók szerint a vállalkozónak nem lett volna joga arra, hogy lekerítsen egy részt a saját telkükből. Új társasház épül Sopronban. Ismerve a hazai lakáspiac helyzetét, örömteli, hogy új otthonok létesülnek, munkát adva nem kevés embernek. Az ingatlan szomszédjában élő lakók jó kedve azonban nem felhőtlen. A minap azt vették észre, hogy a kivitelező lekerített egy részt az ő ingatlanukból. Onnan földet hordtak el, éppen egy lépcsőfeljáró és a kerékpártárló mellett. De ne szaladjunk előre, az ügy előzményeit Vörös Viktor, az építkezés miatt nagyon is érintett társasház intéző bizottságának elnöke mondja el.

– Fél évvel ezelőtt kaptunk egy értesítést, hogy a szomszédunkban építkezni fognak, és majd szükségük lehet a mi területünk egy részére. Itt egyébként autó parkolók vannak, pontosabban voltak – kezdte Vörös Viktor.

A társasház engedélye nélkül lekerítettek egy részt - állítják a lakók. Fotó: Magas
A társasház engedélye nélkül lekerítettek egy részt – állítják a lakók. Fotó: Magasi

 

– Akkor mintegy húsz négyzetméterről volt szó. Azt válaszoltuk, kérünk egy hivatalos megkeresést, hogy arról a lakók dönthessenek. Mert az alapszabályunk ezt írja elő. Ilyent azonban nem kaptunk, így nem is tudtunk miről szavazni.

Vörös Viktor így folytatja: idő közben két újabb levél érkezett, más-más műszaki vezető nevével ellátva.

Ez gyanús lett, így kértük, mutassanak egy olyan igazolást, ki a döntésre jogosult személy, elkerülve azt, hogy megállapodunk valamiben, aztán az érvénytelen lesz. Mondván az illetőnek nem volt aláírási joga.

Azt is szorgalmaztuk, mutassák be az érvényes kiviteli terveket, az építés naplót, továbbá ragaszkodtunk egy független műszaki ellenőrhöz is. Ennek költségeiről pedig tárgyaltunk volna a beruházóval.

Ezek azonban nem valósultak meg.

A beruházó illetékese arra hivatkozott, velünk nem lehet szót érteni. Mi mindent megtettünk, a mostanra kialakult helyzet elkerülése érdekében. A lakók, külön bizottságot is felállítottak, hogy tárgyalhassunk a beruházóval. Ám hangsúlyozom, érdemben nem volt miről beszélni, ugyanis hivatalos iratot mindmáig nem kaptunk.

– Február közepén észrevettük, dolgoznak a szomszédos telken, mivel úgy ítéltük meg, hogy balesetveszélyes, amit csinálnak, ezért a hatósághoz fordultunk. Az építési hatóság hozott is egy határozatot, amelyben több, azonnali intézkedést is előírtak. Ezek egy részét teljesítették is.

– Az elmúlt napokban felgyorsultak az események – mondja Vörös Viktor.

– A saját társasházunk engedélye nélkül lekerítettek egy részt. Az eredeti húsz négyzetméternek a kétszeresét.

A korábbi levélváltásból kiderült számunkra, hogy ezen állapot szeptemberig fennáll. Felhúztak egy kerítést is, de meglátásunk szerint ez is balesetveszélyes, mert bármikor eldőlhet.

Családok laknak itt, és bizony napközben a gyerekek szeretnénk játszani, szaladgálni.

A szülők egyre inkább nem merik leengedni őket, mert félnek attól, hogy beleesnek a gödörbe. Ráadásul ettől néhány méterre van egy kis játszótér, homokozó. Elég egy óvatlan pillanat, és már meg is történt a baj.

Vörös Viktor kifejtette, amennyire lehetett utánajárt a szakmai dolgoknak. Így megtudta, hogy az egykori téglagyári, feltöltött területen építendő ház alapozásához a talajt nem lehet merőlegesen kiásni, azt csak fokozatosan, lejtősen kell mélyíteni.

Ehhez pedig szükség volt az ő ingatlanuk egy részéhez. Szerinte létezik ma már olyan technológia, amellyel mindez elkerülhető lenne. Igaz, ez a megoldás drágább, mint a most alkalmazott.

– Birtokvédelmet kértünk – teszi hozzá az intéző biztosság elnöke. – Meglátásunk szerint már a gödör kimarkolás előtt le kellett volna állítani az építkezést. Mégis, mi lehet most a megoldás? Kártérítést szeretnénk, mert úgy véljük jogtalan birtokháborítás történt – zárta Vörös Viktor.

Az ügyben többször kerestük az érintett beruházót.

Az elmúlt napokban telefonos, illetve e-mailos érdeklődésünk sikertelen volt. Amennyiben érkezik reagálás a vállalkozástól, azt közölni fogjuk portálunkon.

Forrás: kisalfold.hu