Szabó Zsolt: egységes színvonalú hulladékkezelés kialakítása a cél

Április 1-jén kezdi meg működését a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., amelynek célja az országosan, mindenki számára elérhető egységes szolgáltatás, a biztonságos anyagi működés és a folyamatos fejlesztés biztosítása – mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közműszolgáltatásokért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Szabó Zsolt kiemelte: jelenleg Magyarországon 171 közszolgáltató, teljesen tetszőleges módon, különböző színvonalon, különböző gépekkel lát el vegyes szolgáltatást, nincs egyforma rendszer, a Zrt. felállításával ezen akarnak változtatni.

Az átalakítással nem kívánnak feladatot elvenni az önkormányzatoktól és a közszolgáltatók sem változnak, továbbra is az önkormányzatok látják el a közszolgáltatást egy általuk kiválasztott közszolgáltató céggel – tette hozzá.

Az államtitkár arra is rámutatott, hogy az elmúlt időszakban 140 milliárd forintot fordítottak a hulladékgazdálkodás fejlesztésére, a következő időszakban pedig 124 milliárd forintot szánnak erre.

A szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás azért is fontos, mert 40 milliárd forint értékű hasznos hulladék kerül a lerakókba, ennyit temetnek a föld alá.

 

 

Forrás: mti.hu