Rezsicsökkentési tájékoztató a társasházakban

Több százezer forint maradt a társasházaknál a rezsicsökkentés óta. Van, ahol fejlesztenének ebből a pénzből, máshol azonban inkább tartalékolnak. Tavaly óta nemcsak a csekkeken kötelező feltüntetni, hogy a rezsicsökkentés óta mennyivel fizetünk kevesebbet. A társasházak megtakarítását a közös képviselőknek kell kiszámolnia.

Trestyánszki Anna édesanyjának az egész megtakarítás 6144 forint. Összesen ennyivel kellett kevesebbet fizetnia tavaly a szemét elszállításáért. Ez az ő megtakarítása. A társasházakét pedig a közös képviselőknek kell kiszámolniuk, és arról havonta tájékoztatni a lakókat. Éves beszámolót is kell készíteniük és azt február 15-ig ki kell függeszteni a lépcsőházakban. A lakók innen is tájékozódhatnak, hogy egy év alatt mennyivel fizettek kevesebbet a lépcsőházi világításért, fűtésért és vízért.

hirdetmeny_rezsi_150224_ja_9.jpg

– Ez körülbelül 1 millió forint körül van – nyilatkozta Trestyánszky Anna. – Úgy gondolom, hogy most fogják eldönteni, hogy mi legyen ennek a sorsa. Akarják-e, hogy szétosztódjon,  vagy valami maradandót csináljanak belőle.

A rezsicsökkentés hatása a közös költségen is érződik. Arról pedig, hogy a megspórolt pénznek mi lesz a sorsa, a lakógyűlés dönt. A megkérdezett társasházak lakói  inkább tartalékolnának.

szemcsak_miklos_kozos_kepviselo_150224_ja_5.jpg

– A rezsicsökkentés mindenképpen kevesebb társasházi költséget jelent – mondta Szemcsák Miklós, a Központi Társasházkezelő Kft ügyvezetője. – E társasáház lakói pedig úgy határoztak, hogy ezt a megtakarítást a társasház számláján gyűjtik.

Az energetikai és közműszabályozási hivatal adatai szerint a rezsicsökkentés óta a lakossági fogyasztók több mint 334 milliárd forintot takarítottak meg. Legtöbbet a villanyszámlán spóroltak a fogyasztók. 2013. január 1-je óta 160 milliárd forinttal fizettek kevesebbet.

Forrás: minap.hu