OGY – Krónika 7. rész (interpellációk) – Rezsicsökkentésről

Rezsicsökkentésről, atomenergiáról és a hajléktalanok téli megsegítéséről is interpellálták a minisztereket a képviselők a keddi ülésnapon

Fidesz: mekkora megtakarítást eredményezett a rezsicsökkentés?

Németh Szilárd fideszes képviselő azt kérdezte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetőjétől, hogy az elmúlt évek rezsicsökkentései mekkora megtakarítást eredményeztek. Kifejtette, hogy 2013 januárjától kilenc közszolgáltatás ára csökkent, ennek köszönhetően Európában Magyarországon a második legalacsonyabb a gáz- és elektromos áram ára. Emellett a politika mellett a választók háromszor is „hitet tettek” – fűzte hozzá.

Fónagy János, a tárca parlamenti államtitkára szerint a rezsicsökkentés mindenki számára érzékelhető volt, az átlagos lakossági fogyasztó számára a földgáznál 55 ezer forint, az elektromos áram esetében pedig 30 ezer forint a megtakarítás évente. A fogyasztók az elmúlt években több mint ezermilliárd forintot takaríthattak meg, és jelentősen csökkent a rezsihátralékosok száma is.

Németh Szilárd elfogadva az államtitkári választ azt mondta, a legelesettebbeken tudtak segíteni, több a szabadon elkölthető pénzt, és emiatt soha ennyien még nem vásároltak ezüstvasárnap.

MSZP: hogyan írhattak alá törvénytelen szerződést Paks bővítésének ügyében?

Tóth Bertalan (MSZP) a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban kifejtette: a kormányzat hazudott, amikor azt mondta, hogy a bővítést előkészítő tanulmányok megvannak, Orbán Viktor miniszterelnök hazudott, amikor azt mondta, nemzetközi tender lesz és arról is hazudtak, hogy az államadósságot nem érinti a hitelfelvétel.

Ismertetése szerint a megkötött szerződések vagy attól törvényellenesek, mert sértik az Orbán-Putyin megállapodást, vagy a nemzeti vagyonról, választott bíróságról szóló törvényeket. Ezután azt kérdezte Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztertől, hogyan írhattak alá törvénytelen szerződéseket és tudott-e arról, hogy a megállapodások törvénybe ütköznek?

Lázár János válaszában kifejtette: a nemzetközi atomszabályokat teljes mértékben be kell tartani, Magyarország önállóan nem tehet semmit. Az unióval és annak bizottságaival folyamatosan egyeztetnek, a beruházás minden euróját nyílt közbeszerzési eljárás keretében kell elkölteni. Az Országgyűlés két törvényt is elfogadott, ebben benne van, hogy az ügy hogyan kerülhet választott bírósági eljárás alá.

Tóth Bertalan a választ nem fogadta el, mint mondta, csak akkor tudják tisztázni a kérdést, ha nyilvánosságra hozzák a szerződéseket. A parlament a választ 102 igen, 20 nem és 8 tartózkodás mellett elfogadta.

Jobbik: félretájékoztat a KNBSZ?

Gyöngyösi Márton (Jobbik) interpellációjában arról beszélt, hogy a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ) az ukrán válságról folyamatosan tájékoztatást ad az érintett bizottságnak. Ebben a Washington Postban a finn államelnökkel megjelent interjú is szerepel, de a képviselő szerint az interjúban nem voltak benne olyan kijelentések, amelyeket a KNBSZ jelentése tartalmazott.

A szolgálat vagy teljesen értékelhetetlen munkát végez, vagy szándékosan dezinformálják a bizottság tagjait – mondta a képviselő, és azt kérdezte Hende Csaba honvédelmi minisztertől, hogy mi áll a szakszolgálat hamisítása mögött.

Hende Csaba elmondása szerint a jelentés bárki által hozzáférhető információkat, sajtóhíreket dolgoz fel, ezeket fenntartásokkal kell kezelni, a tartalom nem tükrözi a KNBSZ hivatalos állásfoglalását. A készítők a Washington Post cikkét, egy interjút és a Magyar Távirati Iroda egy hírét is felhasználták, szerinte Gyöngyösi Mártonnak a másik két anyagot is el kellett volna olvasnia. Most akkor ki dezinformál? – tette fel a kérdést.

Gyöngyösi Márton nem fogadta el a választ, elmondása szerint nem elszigetelt jelenségről van szó, minden alkalommal csúsztatások, dezinformációk vannak a jelentésekben. A parlament 102 igen, 13 nem és 2 tartózkodó szavazattal elfogadta a miniszteri választ.

KDNP: mit tesz a kormány a hajléktalanok megsegítéséért?

Vejkey Imre (KDNP) interpellációjában azt mondta, a teljes lakosságot érintő rezsicsökkentés mellett komoly segítséget nyújtanak a hajléktalanoknak és a szociálisan rászorulóknak. Egyebek mellett a Fűtött utca programmal, a Lélek-programmal, a Vissza az utcáról programmal segítenek, továbbá az eszközparkot is fejlesztik. A képviselő azt kérdezte az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetőjétől, hogy hogyan készül a kormány a hajléktalan emberek védelmére.

Czibere Károly, a szaktárca szociális és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára azt mondta, a prevencióval, ellátással, kivezető utak keresésével is segítik a rászorulókat, országosan éves szinten mintegy tízezer szálláshely áll rendelkezésre és télen további szálláshelyeket is biztosítanak. Emellett 83 szolgálat utcai szociális munkát végez, és a normatív támogatás mellett 400 milliós plusz pályázati forrást is biztosítanak a finanszírozásra.

Vejkey Imre elfogadta a választ, elmondása szerint a kormány minden eddiginél több intézkedéscsomaggal segíti a rászorulókat.

Forrás: mti.hu