Nem engedték be az eszméletlen nénihez őket: ezt kérik a mentősök + VIDEOLINK

Hiába csengettek a kaputelefonon, nem engedték be a mentőket a lakók egy tízemeletes panelba, mert nem hitték el, hogy tényleg ők azok és beteghez jöttek. A bizalmatlan lakók történetét a mentőszolgálat Facebook-oldalán írták le, azért, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a hasonló viselkedés akár emberéletekbe kerülhet.

Egy tízemeletes panelház nyolcadik emeletére riasztották a mentőket a napokban. Az egyik lakó egy eszméletlen idős nőt talált a folyósón. A mentők perceken belül megérkeztek, de nem tudtak bejutni a zárt lépcsőházba. Több lakásba becsöngettek, hátha beengedi őket valaki, de nem jártak sikerrel. Voltak aki azt mondta, „bárki állíthatja, hogy a mentőktől érkezett…”.

Végül az segített, hogy a gépkocsivezető bekapcsolta a szirénát, és erre a nagy hangra többen felfigyeltek”- mondta az ATV Híradónak az esettel kapcsolatban Győrfi Pál. Az Országos Mentőszolgálat szóvivője azt mondja, ilyen bizalmatlansággal ritkán találkoznak, azzal a problémával viszont, hogy nem tudnak bejutni egy lépcsőházba, naponta. Ezért azt kérik, a pánikhelyzet ellenére gondoljanak erre is az emberek.

„Egy nap közel ezer ilyen esethez riasztják a mentőket, ahol egy címet kell megtalálnunk. Egy pontos címet, egy házat, egy lépcsőházat, egy lakást, és ilyenkor néha a bejutás is gondot okoz, hiszen ha zárva van a kapu, maximum a kaputelefonon próbálkozhatunk, és ha erre nem gondol a mentőt hívó ember, hogy a mentőknek még be is kell jutni a házba, akkor itt akár perceket is veszíthetünk, ami akár ember életeket jelenthet”- tette hozzá.

Egy általunk megkérdezett szociálpszichológus szerint a nagyvárosokban, azon belül pedig a lakótelepeken jellemző ez a fajta bizalmatlanság. A falvakkal ellentétben itt az emberek nem alkotnak közösséget. Ehhez jön még a média hatása. „Minden ember, aki néz egy kicsit tévét, vagy hallgat rádiót, napi szinten találkozik azzal, hogy nem lehet tudni, mikor támad ránk valaki ismeretlen. Na, ez a fajta bizonytalanság eleve megágyaz a bizalmatlanságnak”- vélekedett Síklaki István.

Magyarországon közel 4 és fél millió ember él társasházban. Ezért is számítanak a trükkös tolvajok egyik legkedveltebb terepének. A sok bűncselekmény miatt nem meglepő, ha bizalmatlanok a lakók. A Közös Képviselők Egyesületénél is találkoztak már hasonló esettel. „Korábban szolgáltatók embereiként, gázművek, elektromos művek embereiként mutatkoztak be, ezek az úgymond trükkös tolvajok, akik főleg az idősebb korosztályt próbálták azzal átejteni, hogy különleges ellenőrzést tartanak”- mesélte Weisz Gábor.

Az eszméletvesztéses idős nőt végül még időben sikerült a mentőknek ellátniuk, stabil állapotban vitték be a kórházba.

A teljes riport videón itt érhető el:

http://www.atv.hu/belfold/20171010-nem-hittek-a-mentosoknek-nem-engedtek-be-oket-a-hazba

 

 

 

atv.hu