Napelem, szigetelés, ablakcsere – így kaphatsz ezekre pénzt

Jelenleg 286 milliárd forintot tesz ki az energetikai korszerűsítést támogató uniós pályázatok keretösszege – derül ki az összesítésünkből. Ez úgy jött ki, hogy a közép-magyarországi régióban 10 milliárd forintos, azon kívül pedig további 105 milliárdos keretösszegű lesz a lakóépületek korszerűsítésére szolgáló pályázat keretösszege. Ezen felül a vállalatok közel 150 milliárdos, míg az önkormányzatok 25 milliárdos keretösszeggel számolhatnak. A pénz vissza nem térítendő forrás, kombinált hitel vagy kölcsön formájában is jöhet, sőt egy friss jelzés szerint további több tízmilliárd forintos pályázati keretek is várhatók. A pontos részleteket alábbi cikkünkben foglaljuk össze.

 

286 milliárdos pályázati keretről van szó

Összegyűjtöttük a kormány hivatalos pályázati oldaláról az energetikai korszerűsítést célzó összes pályázati felhívást, így azokat, amelyek még csak társadalmi egyeztetési szakaszban vannak és azokat is, amelyek már megjelentek. Összesítésünk szerint a felhívások keretösszege 285,94 milliárd forint, amelyből

 • a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében 226,73 milliárd,
 • a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programban (VEKOP) 21,17 milliárd,
 • a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban (KEHOP) 13,49 milliárd
 • és a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) 24,55 milliárd forint áll a pályázók rendelkezésére.

 

Így jön össze a 286 milliárd

 

A szerda délután megjelent MTI-hír szerint a közép-magyarországi régióban 100 milliárdos, más térségekben pedig további 105 milliárd forintos lesz a lakossági energiahatékonyságra szóló pályázati keret és ezekből együttesen 50 ezer ingatlan újulhat meg. A helyzet azonban az, hogy a keret csak 10+105 milliárdos és a társadalmi egyeztetésre kitett szövegben az van, hogy csak 3+21 ezer ingatlanra lesz elegendő a forrás.

A lakosságnak szóló kereten felül az önkormányzatok 24,55 milliárdból, a vállalatok pedig 146,76 milliárd forintnyi pályázati keretból gazdálkodhatnak ilyen célokra.

További jelentős források jönnek

Egy szerdai konferencián Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára azt is jelezte az MTI tudósítása szerint (saját kiegészítéseinkkel)

 • az önkormányzatok számára megemelt keretösszeggel várható a VEKOP energetikai programcsomagja (pontos összeget nem említett a tudósítás szerint)
 • emellett a távhőszolgáltatás olcsóbbá tételét 45 milliárd forintos keretösszegű pályázatokkal segítik (az érintett fejlesztési terület, a KEHOP 2016-os pályázati menetrendjében összesen 31,47+7,4 milliárd forintos kereteket látunk távhővel összefüggő pályázatokra, így feltehetően ezt a 39 milliárdos keretet emelnék 45 milliárdra)
 • a központi régióban kiemelt beruházásként, 50 milliárd forintból új erőmű épül a következő 5 év során (ez még nem látszik egyik fejlesztési terület pályázati menetrendjében sem, de mivel kiemelt beruházás lesz, így feltehetően nem tud rá széles réteg pályázni).

 

A 286 milliárdos pályázati keretösszeg részletei

 

Lakosságnak szóló pályázatok

1. „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” (GINOP-8.4.1/A-16 kódszámon)

 • Ez a közép-magyarországi régión kívüli térségnek szól, a pályázat társadalmi egyeztetése már lezárult, de a végső pályázati szöveg még nem jelent meg, így még nem is adható be pályázati anyag
 • A rendelkezésre álló keretösszeg 105,2 milliárd forint, melyből 21 ezer lakóépület korszerűsítése valósulhat meg.
 • A hitelt természetes személyek, társasházak és lakásszövetkezetek vehetik igénybe ingatlanuk korszerűsítésére.
 • A családi ház, lakóház, lakóépület, szabadon álló ház, sorház, ikerház, hétvégi ház és üdülőház, társasházi vagy lakásszövetkezeti lakóépület esetében támogatható az energiahatékonyság javítására és a megújuló energiafelhasználásra vonatkozó tevékenységek.
 • A társasházi vagy lakásszövetkezeti lakás esetében pedig csak az energiahatékonyság javítására vonatkozó tevékenységek támogathatóak.
 • Természetes személyek minimum 1 millió forint, maximum 10 millió forintot vehetnek igénybe, míg a társasházak és a lakásszövetkezetek lakásonként minimum 1 millió forint, maximum 7 millió forintot igényelhetnek.

2. „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” (VEKOP-5.2.1-16 kódszámon)

 • Ez a közép-magyarországi régiónak szóló pályázati verzió, a társadalmi egyeztetés ennél is lezárult, de a pályázati felhívás még nem jelent meg, így nem is adható be.
 • A rendelkezésre álló keretösszeg 9,41 milliárd forint, melyből körülbelül 3000 lakóépület korszerűsítése valósulhat meg.
 • A kölcsönt felveheti természetes személy, társasház, illetve lakásszövetkezet.
 • A családi ház, lakóház, lakóépület, szabadon álló ház, sorház, ikerház, hétvégi ház és üdülőház, társasházi vagy lakásszövetkezeti lakóépület esetében támogatható az energiahatékonyság javítására és a megújuló energiafelhasználásra vonatkozó tevékenységek.
 • A társasházi vagy lakásszövetkezeti lakás esetében pedig csak az energiahatékonyság javítására vonatkozó tevékenységek támogathatóak.
 • A felvehető kölcsön összege természetes személy esetében minimum 1 millió forint, maximum 10 millió forint. Társasház vagy lakásszövetkezet esetében társasházi és lakásszövetkezeti lakásonként minimum 1 millió forint, maximum 7 millió forint.

 

A pályázati felhívások, illetve a kapcsolódó dokumentumok a hivatalos pályázati oldalon teljes egészében megtalálhatóak.

 

Forrás: portfolio.hu