MNB: 136 milliárdos nyereség a forintosításkor

A devizahitelek forintosítása nyomán a jegybanknak mintegy 136 milliárd forintos nyeresége keletkezett, közölte honlapján kedden a Magyar Nemzeti Bank a HírTv egy műsorára reagálva.

A 136 milliárd forintos nyereségből mintegy 100 milliárd forintot a jövő éveket terhelő esetleges veszteségek rendezésére fordít a jegybank, míg a fennmaradó összeggel azt tervezi az MNB vezetése, hogy azzal az eredménytartalékot emeli – folytatódik a közlemény.
A jegybanktörvény pontosan meghatározza a Magyar Nemzeti Bank feladatait, ezen belül egyértelműen szabályozza a jegybank kapcsolatát az államháztartással. A jegybank nyeresége a közösség pénze, amelyet közösségi célokra fordít, amelyből közösségi vagyont épít – áll a közleményben.

A devizahiteles törvény szerint – tavaly novemberben – a svájci frank hiteleket 256,5, az euróhiteleket pedig 309,0 forinton konvertálták forinthitelre. Ehhez a devizát az MNB biztosította a bankoknak.

A Magyar Nemzeti Bank szerint ez az árfolyamrögzítés mintegy 700 milliárd forintos adósságnövekedéstől mentette meg a devizahiteleseket, ami megegyezik a magyar GDP 2 százalékával.

Novemberben mintegy 12 milliárd dollár (3,3 ezer milliárd forint) értékben váltottak át forintra túlnyomórészt svájci frank alapú jelzáloghiteleket.
Az MNB korábbi közlése szerint 2014 végéig minden bank gondoskodott a svájci frank – euró fejében történő – beszerzéséről.

Forrás: hirado.hu