Megvan a legkreatívabb pécsi panel

Miért ne lehetne egy panellakás kreatív, divatos praktikusan berendezett? A PÉTÁV ősszel meghirdetett pályázatára ilyen otthonokról készült fotókat vártak. Összesen 46 pályamű érkezett a házgyári lakásokhoz fűződő sztereotípiákkal leszámolni vágyó megmérettetésre. Csütörtökön átadták a díjakat.

Szeptember közepén hirdette meg a PÉTÁV Kft. és a pécsi egyetem Breuer Marcell Doktori Iskolája a Kreatív Panel pályázatot azzal a céllal, hogy valós példákon keresztül szemléltethessék, panelben élni nem feltétlenül hátrány. Olyan lakberendezési, térfelhasználási és dekorációs ötleteket kerestek, amelyek tulajdonosai egy-egy kreatív – és akár mások által is megvalósítható – megoldással kényelmesebbé és otthonosabbá tudták tenni házgyári lakásukat.

A Kreatív Panel versenyre 46 nevezés érkezett Pécs valamennyi paneles városnegyedéből. Különlegesen berendezett szobák, praktikus térkihasználási módok, egyedi dekorációs megoldások jelennek meg a pályázók fotóin. A pályázatok közös jellemzője az élhetőség és a praktikusság: volt, aki az ízléséhez passzoló dekorációt készített, másnak a család bővülése és a növekvő helyigény miatt kellett átgondolnia a térfelhasználást. Közös azonban mindegyikben, hogy minden tekintetben használható és szemre is tetszetős végeredmények születtek.

– Holott sokan még mindig szocialista csökevényként tekintenek ezekre a lakóépületekre, mára azok a területek, amelyekben panelok vannak túlsúlyban a legjobb infrastruktúrájú városrészekké váltak – mondta a Vida János PÉTÁV vezérigazgatója, mielőtt átadta volna aszót a zsűri vezetőjének, Bachman Zoltánnak.

A nemrég Nemzet Művésze elismeréssel kitüntetett Kossuth- és Ybl-díjas pécsi építész, segítségére volt a döntésben Dr. Borsos Ágnes, a PTE Belsőépítészeti és Környezettervezési Tanszékénak adjunktusa és Pető Alexandra építész doktori hallgató.

A pályaművek megtekintésekor Bachman professzor többször is kiemelte a panellakások általa legnagyobb hiányosságának vélt étkezőhelyiség hiányát, amelyet több pályázó is igen ötletesen és praktikusan alakított ki. A beküldött fotók alapján szembetűnő, hogy milyen központi szerepet foglal el, e lakásokban a konyha. Olyan aspiráns is akadt, aki a szobákat elválasztó panelelem átvágásával növelte a belső teret, amelyet az építész külön kiemelt.

pécspanelAz egyik díjazottnál kifejezetten a lakás gyermekközpontúsága tetszett meg a zsűrinek, mások idézve az építészt lakberendezési lapokba való, professzionális módon felújított lakásaikkal nyerték el az értékelő építészek szimpátiáját. Bachman Zoltán az értékelést követően arra is kitért, hogy a panelházas városrészek fejlesztésének a közösségi terek kialakításának irányába kell elmozdulnia.

Vida János pedig a panellakások az eredetileg tervezettnél jóval nagyobb élettartamával és a bennük rejlő további épületgépészeti lehetőségekkel folytatta. Mint kiemelte, nem igaz, hogy e házakat nem lehet felújítani műszakilag, amelyre példaként hozta a PÉTÁV-berkekben csak mintaházként emlegetett Páfrány utca 20. számú lakóépületet, amely nem mellesleg a Pécs legöregebb panelháza. A valóban mintaértékű ház eredményeiről ebben a cikkünkben olvashat részleteket.

A fődíj mellett négy különdíj is gazdára találtA zsűri döntése alapján az első díjat és a vele járó százezer forintos jutalmat Szász István nyerte el. A győztes kiemelte, a minőségi lakókörnyezet megteremtése fontos lépés lehet az épületekben élők szemléletének megváltoztatásában. „Fontos mások inspirálása és a példák bemutatása. Az információk és innovációk manapság nagyon gyorsan terjednek, egyáltalán nem baj az, ha átveszünk ötleteket, majd formáljuk azt, amit más kitalált. Ez is egyfajta közösségi élmény, melynek többen haszonélvezői lehetnek. Magam részéről bíztatok mindenkit lakókörnyezetének kreatív kialakítására, végső soron az igazi fődíj az, ha a közösség hangulata javul és mindannyian otthon érzik magukat lakásukban.” – nyilatkozta a díjátadó kapcsán Szász István.A négy különdíjat, a PÉTÁV Kft. és a Breuer Marcell Doktori Iskola által közösen összeállított ajándékcsomagot, Bernáth Tibor, Jeges-Varga Ferenc, Nemes Krisztina és Sinkovits Milán vihették haza. A díjazottak egyetértenek abban, hogy a panel-előítéletek a legtöbb esetben tévesek, hiszen a lakótelepek szolgáltatási színvonala, kényelme és infrastruktúrája bármely más településtípusnál kedvezőbbek. A lakások kisebb hátrányait pedig ügyes megoldásokkal ki lehet küszöbölni. „Számunkra a panel legnagyobb előnye az ingergazdag lakóhelyi környezet. Épületekkel körbezárt helyen élünk, kettő játszótér van előttünk, ahol tavasztól őszig nap mint nap érintkezünk a környéken lakókkal, gyerekekkel és szülőkkel egyaránt. Nem elszigetelten élünk, falakkal, kerítéssel elzárva mások elől, hanem egy közösség részei lehetünk.” – fogalmazott Jeges-Varga Ferenc különdíjas.

 

Forrás: pecsinapilap.hu