Megújult a budapesti Pongrác-telep

Társasházak, közintézmények, közterületek és zöldfelületek újultak meg, valamint közösségi ház is épült a kőbányai Pongrác-telep most lezárult rehabilitációja során – közölte a X. kerületi önkormányzat hétfőn az MTI-vel.

A városrehabilitációs program keretében 20 társasház, azokban pedig 74 szociális bérlakás újult meg, az eredetileg komfort nélküli házakat átalakították. A legtöbb házon tető- és gépészeti felújításokat végeztek, kicserélték a nyílászárókat és az elavult kábeleket. Renoválták a telep óvodáját és bölcsődéjét, továbbá a projekttel párhuzamosan az önkormányzat felújította az orvosi rendelőt is.

pongrác_3A csaknem 1 milliárd 120 millió forintos beruházás során korszerűsítették a közvilágítást és térfigyelő kamerákat telepítettek. Akadálymentesítést is végeztek, új utcabútorokat helyeztek el a környéken, és rendbe tették a zöldfelületeket is. Mindemellett építettek egy közösségi házat, amelyben olyan civil szervezetek kaptak helyet, amelyek a munkakeresőknek és az időseknek segítenek.

pongrác_2A 70 évvel ezelőtt épült telep megújításával a kerület vezetése megmentette az évtizedek óta a lecsúszással, szegregációval küzdő városrészt, amely így reményeik szerint már vonzó célpont lesz a fiatalabb korosztály, a beköltözők számára – írták a közleményben.

A Pongrác-telep megújítása 2012 januárjában kezdődött, az önkormányzat akkori tájékoztatása szerint a beruházás legnagyobb forrását a 929,5 millió forintos uniós támogatás adta. Az átadást eredetileg 2013 decemberére tervezték.

Forrás: mti.hu