MaKKE közlemény: A társasházak indokoltnak tartják a gázórák cseréjét

Szakmailag indokoltnak és támogatandónak tartja a Magyar Közös Képviselők Egyesülete (MaKKE) azt, hogy a gázszolgáltató a saját költségén lecseréli a magasabb elszámolási kategóriában lévő mérőórákat – közölte a szakmai szervezet kedden az MTI-vel.

A MaKKE közleményében arra reagált, hogy a parlament elfogadta a földgáztörvény módosítását, amelyben az szerepel, hogy az óránként 20 köbméternél magasabb fogyasztást mérő gázórákat jeladósra kell cserélni. Mind a kisebb teljesítményt számláló, mind a jeladós gázórák cseréjét a szolgáltató a saját költségére végzi.

A közlemény kitér arra, hogy a szolgáltató több esetben a szükségesnél nagyobb fogyasztást is mérni tudó órákat szerelt fel, mivel ezeknek magasabb az alapdíja. Vannak olyan társasházak, amelyek az évek során 20 millió forinttal fizettek több alapdíjat az indokoltnál. Az a közös képviselő, akinek sikerült kisebbre cseréltetni a gázórát, évi 1,5 millió forintot takarított meg a társasháznak.

Az egyesület több olyan jelzést kapott a társasházkezelőktől, hogy egyes társasházakban indokolatlanul több gázt fogyasztanak a mérőóra szerint, mint ahogy azt a kazán típusa, és az időjárás indokolná. A mindenkit megnyugtató független eljárást azonban nem lehetett eddig elérni, az ilyen panaszokat maga a szolgáltató vizsgálta ki.

A közlemény kitér arra is, hogy számos problémát vet fel a vízművek  eljárása is, amikor egy tulajdonos tartozása miatt korlátozzák egy egész társasház vízfogyasztását. A vízműveknek könnyebb ez a megoldás, pedig kis műszaki beruházással és jogszabály-módosítással megoldható lenne, hogy ilyen esetekben csak a tartozóval szemben járhasson el a vízszolgáltató – áll a közleményben.

Forrás: mti.hu