Mabisz: december 31-ig meg kell kötni az új kötelező biztosítást

Az idei év végéig meg kell kötni az új, jövő évre vonatkozó szerződést azoknak az autósoknak, akiknek kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása (kgfb) január 1-jei évfordulós, és úgy döntöttek, hogy az idei kampányban biztosítót szeretnének váltani, máskülönben súlyos büntetést kell majd fizetniük – hívta fel a figyelmet Gilyén Ágnes, a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) szóvivője pénteken az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette: a szerződéskötés mulasztása esetén egyrészt fedezetlenségi díjat kell fizetni, amely magasabb mint a normál kgfb-díj, személyautóknál napi 360-660 forint, tehergépkocsiknál pedig több ezer forint lehet naponta. Másfelől baleset okozása esetén a biztosítással nem rendelkező autósnak kell megfizetnie az okozott kárt.

Elmondása szerint a január elsejei évfordulós gépjárművek aránya folyamatosan csökken, 2013-ban még az autósok 63 százalékát érintette, idén már csak 37 százalék. Azok száma is évről-évre csökken, akik biztosítót váltanak, 2009-ben 1,5 millióan választottak más ajánlatot, az idei alkuszi becslés szerint a lehetséges váltók száma 100-150 ezer között lesz.

A szóvivő beszámolt arról is, hogy a magyar gépjárművek csupán 2-3 százalékának nincsen érvényes kgfb-je, ami az európai szintnek felel meg.

 

Forrás: mti.hu