Mabisz: 2,1 százalékkal nőtt a biztosítók díjbevétele 2015 első fél évében

A biztosítási szektor 2015 első fél éves díjbevétele meghaladta a 453 milliárd forintot, az előző év azonos időszakához képest 9,2 milliárd forinttal, 2,1 százalékkal nőtt. A növekedés a nem életbiztosítási üzletág 7 százalékos bővülésével függ össze, miközben az élet üzletág bevételei 2,5 százalékkal csökkentek – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) szerdán az MTI-vel.

A nem életbiztosítási üzletág díjbevétele több mint 229 milliárd forint volt az idei év első hat hónapjában, 15 milliárd forinttal haladta meg a 2014 első félévit.

A Mabisz szerint a növekedés jelentős része – 11,7 milliárd forint – a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb), a casco, illetve a betegségbiztosítási üzletágak bővüléséből származott. Kiemelték, hogy a kgfb díjbevételek 15,6 százalékkal nőttek, aminek oka egyrészt az átlagdíjak emelkedése a tavalyi első félévi 19 887 forintról 21 910 forintra, másrészt, hogy az újautó értékesítés és a magyarországi forgalomba helyezés volumene is növekedett. A Mabisz statisztikái szerint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések száma az egy évvel korábbihoz képest 173 ezer darabbal nőtt.

A casco-biztosítások piaca is lassú növekedést mutatott 2015 első fél évében: a díjbevételek 6 százalékkal, közel 2 milliárd forinttal nőttek, a szerződések száma pedig csaknem 9700-zal emelkedett. A Mabisz kimutatása szerint 4 százalékkal drágultak a casco átlagdíjak az egy évvel ezelőtti 76 181 forintról 79 210 forintra.

Az élet üzletág díjbevétele 5,8 milliárd forinttal csökkent éves szinten.

Molnos Dániel, a Mabisz főtitkára a közleményben úgy fogalmazott: az életbiztosítási üzletág csökkenésének hátterében leginkább az egyszeri díjas befizetések zsugorodása áll. Hozzátette: a lakosság már inkább a hosszú távra szóló, folyamatos díjas befektetési termékeket választja, vagyis erősödik az emberekben az öngondoskodás fontosságának felismerése és lépéseket is tesznek jövőbeni biztonságuk megteremtése érdekében.

Forrás: mti.hu