A luxusszállóknak a terror, az átlaghoteleknek az Airbnb tett be

Kis európai szálláskörkép: Londonban luxus és árak tekintetében a határ a csillagos ég, ám az olaszoknál még találni olcsó szállást – talán mert az adózási fegyelem arrafelé még nem az igazi. A berlini városvezetés pedig drákói szigort alkalmazva elérte, hogy a lakáskiadók az albérleti piacot is megfelelően kiszolgálják.

Habár a legpazarabb szállodák Európán kívül, például Dubajban várják a vendégeket, egy kis fényűzésért nem kell elhagynunk a kontinenst. Példának okáért ott van London, ahol még lakásszállások ára is csillagászati.

Királyi lakosztály, Rolls Royce, sofőr – éjszakánként tízmillióért

A brit főváros legdrágább szállodái az idei év első három hónapjában csak alig több, mint 60%-os foglaltsággal működtek. A 2009-es válság óta eddig ezek a legrosszabb adatok – hangzott el a Kossuth Rádió szombat reggeli műsorában.

London, 2013. április 23. A londoni Tower a Temze partján 2013. április 23-án. (MTI/EPA/Andy Rain)A londoni Tower a Temze partján (MTI/EPA/Andy Rain)

Mindennek talán ellentmond, hogy nemrég nyitott meg a városban újra például a patinás Savoy és a Lanesborough szálló is. Ez utóbbi királyi lakosztályához egyébként ingyen Rolls Royce is jár – sofőrrel –, igaz, ezért a mókáért egyetlen éjszakára 25 ezer fontot, vagyis majdnem tízmillió forintot kell leszurkolni.

A terror betett a luxusnak

A turisztikai szakemberek szerint éppen a luxusszállodák ügyfélköre – vagyis a gazdag utazók és a céges kliensek – reagálnak a legérzékenyebben a politikai feszültségekre. Nem meglepő hát, ha a brüsszeli és párizsi merényletek, a brexit kockázata, illetve a romló orosz gazdasági helyzet nyomot hagyott luxuspiacon is.

A kontinensen „nagy az aggodalom” a terrortámadások miatt – hangzott el a Kossuth Rádió Ma délelőtt című összeállításában.

A nagy hírű (és 120 ezer forintos éjszakánkénti árával az olcsó luxusszállók közé tartozó) Langham hotel vezetője szerint a foglalások és a vendégéjszakák számának csökkenése az európai biztonsági helyzettel kapcsolatos aggályoknak tudható be.

Itt hallgathatja meg a londoni beszámolót

Ugyanakkor a forgalomcsökkenés oka lehet az is, hogy a luxusszálló-kínálat erősen bővült az utóbbi időben. Ez több száz új szobát jelent egy amúgy is széles piacon – ennyivel több gazdag ember pedig nem utazik naponta Londonba…

A befektetők mégsem adják fel

A szobaárak a fenti összefoglaltak ellenére nem csökkennek, ráadásul a befektetők kedve sem lanyhult: nem szünetel a szállodaépítés és az adás-vétel, sőt, a tavalyi évhez képest közel a duplájára nőtt. Egy katari befektetőcsoport például kétmilliárd fontért vett többségi tulajdonrészt a három legpatinásabb luxusszállót tulajdonló brit cégben.

Laza mediterrán

Ha valaki nem igényli a luxust, hanem egyszerűen csak kényelmes szállást keres, optimális esetben szállóként üzemelő lakást is bérelhet. Az efféle szálláshelyek minőségben nem jelentenek ugyan konkurenciát a sokcsillagos szállodáknak, ám ha adóelkerülés áll a megfizethető árak mögött, az konfliktushelyzetet teremt.

Az olasz helyzettel kapcsolatos összeállítás itt hallgatható meg

Az olaszoknál nincs országos szintű szabályozása a lakásszolgáltatásnak, miután az idegenforgalom, és így a szállodák, a szálláshelyek is regionális turisztikai hivatalokhoz tartoznak. Emiatt mindenhol helyi szinten igyekeznek megoldásokat találni a probémákra – mondta a szombat reggeli műsorban a Kossuth Rádió olaszországi tudósítója.

Az olasz (adófizető) szállodalobbi határozottan nyomást gyakorol a hatóságokra az illegális konkurencia megfékezése érdekében. A harc tétje nagy, hiszen az ország egyik legjelentősebb gazdasági forrása a idegenforgalom, a szállodák pedig elég magas áron kínálják a szobákat.

Velence, 2016. január 30. A velencei karnevál jelmezes résztvevői a Szent Márk tér közelében 2016. január 30-án. (MTI/EPA/Andrea Merola)A velencei karnevál jelmezes résztvevői a Szent Márk tér közelében (MTI/EPA/Andrea Merola)

Az idegenforgalmi adót is lenyelik

A turisták az adófizető szálláshelyeken ráadásul azt az idegenforgalmi adót is megfizetik, amit a lakásszolgáltatók nem kérnek el a vendégeiktől: ez nem csekély összeg, Rómában például már 5-7 euró vendégéjszakánként – hívta fel a figyelmet a Kossuth Rádió tudósítója.

Hozzátette: az árakban ugyanakkor nincs jelentős különbség egy lakásszolgáltató és egy szerényebb szállodai szoba között. Egy lakásszálló duplaágyas szobája egy éjszakára hozzávetőleg 80 euróba kerül – ezután már illene adózni, véli az olasz közvélemény is.

Pontos adat nincsen, de az olasz szállodások szövetsége szerint több milliárd eurós adóelkerülésről van szó.

A németek megoldották

Berlinben a lakáshiány és az ezzel párhuzamos gátlástalan nyerészkedés miatt drákói szigorral léptek föl – elsősorban – az Airbnb internetes lakáshotel-portál ellen.

Feltűnt ugyanis a berlini szenátusnak, hogy miközben a bérelhető lakások körében nagy hiány mutatkozik, egyes felmérések szerint majd’ húszezer olyan üres ingatlan van, amit turistáknak adnak ki néhány napra. Nem véletlenül, a tulajdonos így ugyanis jóval több pénzt keres, mint ha hosszú távra adná bérbe.

Ezzel viszont elveszi a lehetőséget azoktól, akik hosszú távú albérletet keresnek.

A berlini beszámoló itt hallgatható meg

A berlini szenátus meg is hozta az erre vonatkozó szabályozást: az ingatlantulajdonosok nem adhatják ki a jövőben lakásaikat turistáknak, ehelyett kötelesek hosszú távú bérleti szerződéseket kötni, különben akár 100 ezer eurós büntetésre is számíthatnak.

Berlin, 2016. március 30. Esőfelhők és a Győzelmi oszlop tükröződik a vízben német fővárosban, Berlinben 2016. márius 29-én. (MTI/EPA/Paul Zinken)Esőfelhők és a Győzelmi oszlop tükröződik a vízben német fővárosban, Berlinben (MTI/EPA/Paul Zinken)

Megnyirbálták az Airbnb-kínálatot

Olyannyira komolyan gondolták a berliniek a szabályozást, hogy egy „feljelentő” weboldalt is indított a város. Miután azonban képtelenség lenne ezeket a lakásokat teljes körűen ellenőrizni, a szabályozás azokat a weblapokat is bünteti, amelyek a lakáshoteleket hirdetik.

Ennek folyománya, hogy néhány napja a népszerű Airbnb internetes portál több ezer berlini lakáshirdetést volt kénytelen törölni. Ez nagy fegyvertény, hiszen a német fővárosban több lakást adtak ki ezen a portálon keresztül, mint Kölnben, Frankfurtban, Münchenben és Hamburgban együttvéve – hangzott el a rádióműsorban.

Harminc eurós lehet a különbség

Egy interneten foglalt magánlakás-szoba átlagosan 55 euróba kerül fejenként, éjszakánként, míg a szállodákban hozzávetőleg 80 eurót kell fizetni érte.

Az ügylet tehát a turistáknak is megéri. Ez azonban a szabályozás után már csak úgy lesz lehetséges, ha csak egy-egy szobát ad bérbe a berlini tulaj, azt is rövid távon – vagy abban az esetben, ha az üresen álló lakóingatlan külön engedélyt kap arra, hogy hétvégi házként üzemeljen.

 

 

Forrás: mti.hu