Lakásáfa – Építőipari szervezetek: 2017-től lesz érezhető az adócsökkentés hatása

Elégedettek a lakásépítés áfájának csökkentésével építőipari szervezetek, amelyek  2017-ben már a piac jelentős bővülését várják az intézkedéstől, és további javaslatokat is tettek a kedvezményezetti kör és a hitellehetőségek bővítésére.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke az idén felépülő új lakások számát 8500-9000 között valószínűsíti, ami véleménye szerint 2017-ben akár 30 százalékkal is növekedhet. Megjegyezte, hogy a tervezés és a kivitelezés között általában másfél-két év telik el, ezért jövőre még nem vár érdemi hatást az adócsökkentéstől.

2018-ban Koji László szerint az ideinek akár duplájára is nőhet a felépített lakások száma. A piac bővüléséhez azt is szükségesnek nevezte, hogy a következő négy évben ne változzon lényegesen a szabályozás, és erősödjön a banki hitelezés is, amelyhez 3-4 százalékos kamatozású lakossági hitelek teremtenének ideális feltételeket véleménye szerint.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz a kalákában épülő családi házak áfájával, Koji László azt válaszolta, hogy az építés egy részét – már csak az előírások miatt is – szakvállalkozók végzik. Például aki a fűtést szereli, az a felhasznált anyag és a saját munkadíja után 5 százalékos áfa-kulccsal állítja ki a számlát. Amennyiben az építtető vásárolja az anyagot, szükségszerűen 27 százalékos áfát fizet utána.

Vidor Győző (fotón), a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a családi házak építése évi 4-5 ezer darabbal stabilnak tekinthető. A válság hatására a társasházi építés esett vissza, az idén 6500 lakás várható. Az áfakulcs csökkentésével ez a szám 2017-re megduplázódhat, elérheti a 13 ezret is. A fellendülés jelei – véleménye szerint – már a jövő év második felében érezhetőek lesznek.

A MÉASZ MTI-hez eljuttatott közleményében azt is javasolta, hogy aki magánszemélyként a saját telkén épít családi házat az is jusson hozzá a kedvezményes áfakulccsal járó előnyökhöz. A másik javaslatuk pedig az, hogy  kedvezményes 2,5 százalékos hitelt vehessenek fel az új lakást építők, illetve építettők, az MNB növekdési hitelprogramjának mintájára.

A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE) is azt szorgalmazta, hogy a saját telkükre házat építők is élhessenek az alacsonyabb áfa lehetőségével.

Forrás: mti.hu