Közös Képviselők Klubja – „Ötéves a KKK”

Közös Képviselők Klubja 
Ötéves a KKK

2018. november 29. | Közös Képviselők Klubja, KKK, dr. Kulpinszky Eleonóra, Polgármesteri Hivatal Ülésterem, Karas János, dr. Weisz Gábor Miklós

A Polgármesteri Hivatal Üléstermében november 29-én tartott összejövetelen ünnepelte alapításának ötödik évfordulóját a kezdetektől nagy sikernek örvendő Közös Képviselők Klubja.

Dr. Kulpinszky Eleonóra önkormányzati képviselő, a klub háziasszonya köszöntötte a jelenlévőket. A KKK öt éves tevékenységével kapcsolatban megjegyezte: a felmerülő új témák mellett szükség van arra is, hogy bizonyos témaköröket felidézzenek, hiszen például a tűzvédelmi szabályokat nem lehet elégszer átismételni, ahogy beszélni kell évről-évre a Ferencváros Önkormányzata által a társasházak számára nyújtott pályázati támogatásokról is. Más esetben egy korábbi téma kapcsán előfordulhat jelentős jogszabályi változás, amit szükséges ismertetni, újra megvitatni.

„Ha össze kellene foglalni a KKK sikerét, azt mondhatjuk, folyamatos párbeszéd alakult ki az önkormányzat és a társasházak között, valamint szakmai tapasztalatcsere a közös képviselők körében. Ennek egyik ékes bizonyítéka, hogy egy 3 évvel ezelőtti ülésen egy közös képviselő javaslatára dr. Bácskai János polgármester ígéretet tett arra, hogy évente 10 millió forinttal nőni fog a társasház felújítási pályázati keret. Ezt az ígéretet azóta is betartja, sőt felül is múlja az önkormányzat” – mondta el a képviselő asszony.

Az ülés napirendjének megfelelően Karas János, a IX. kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság parancsnoka tartott prezentációt a társasházi tűzvédelmi ismeretekről.  A tűzoltó alezredes állandó szakértője a Közös Képviselők Klubjának, évente több alkalommal is tart előadást különböző témákban.

Mint megtudhattuk, a tűzvédelmi előírások hangsúlyozott szerepet kapnak az év ezen részén, az ünnepek közeledtével. Ilyenkor ugrásszerűen megnő a nyílt láng, valamint az elektromos berendezések által okozott tűzesetek száma. Tovább növeli a kockázatot az a tényező, hogy a 20-30 évvel ezelőtt kialakított háztartások elektromos terhelése többszörösére nőtt, nem is beszélve a még régebbi épületekről. A megelőzésben fontos az elektromos vezetékek-kötések állandó átvizsgálása, mert több esetben egy „filléres” karbantartással milliós károkat előzhetnek meg. Karas János kitért a jellemző tüzek oltási eszközeire, az éghető, illetve kifejezetten tűzveszélyes anyagok helyes tárolására is. A már kialakult tűz esetén életeket menthetnek a jól megtervezett menekülési útvonalak, valamint azok akadálymentesen tartása.

Tragédiát okozhat a szén-monoxid érzékelők hiánya vagy elmaradt karbantartása, továbbá ha valaki nem megfelelő felkészültséggel áll neki a tűzoltásnak a hivatásosok kiérkezése előtt. Egy helyiség legfeljebb 3 perc alatt teljesen kiéghet és elérkezik az a pillanat, amikor minden lélekjelenlét ellenére is esélytelen a menekülés. Ezért az alezredes hangsúlyozta: legfeljebb fél percig próbálkozzunk egy tűz eloltásával, ezután mindenképpen hagyjuk el az épületet és várjunk a tűzoltókra.

A hivatalos napirendi pontok után a megjelent közös képviselők témától függetlenül feltehették kérdéseiket, melyekre Karas János, dr. Kulpinszky Eleonóra, valamint dr. Weisz Gábor Miklós, a Magyar Közös Képviselők Egyesületének szakmai igazgatója válaszolt.

Az ülés végén a háziasszony ünnepélyesen felvágta a Közös Képviselők Klubjának ötödik évfordulójára készült tortát.