Két új tűzvédelmi műszaki irányelv jelent meg

A tűzvédelmi szakemberek igényeinek megfelelően új tűzvédelmi műszaki irányelvek jelentek meg „Felülvizsgálat és karbantartás”, valamint az „Építményszerkezetek tűzvédelmi jellemzői” címmel.

A tűzvédelmi és kéményseprőipari szabályozási főosztály és a megelőzési és hatósági szolgálat munkatársai közösen, külső szakemberek bevonásával elkészítették és július 15-én megjelent a „Felülvizsgálat és karbantartás”, valamint az „Építményszerkezetek tűzvédelmi jellemzői” című tűzvédelmi műszaki irányelv.

Előbbit a tűzvédelmi szakemberek már nagyon várták, hiszen az irányelv részletesen tartalmazza, illetve összefoglalja az üzemeltetői ellenőrzésekkel, felülvizsgálatokkal és karbantartásokkal kapcsolatos teendőket, feladatokat. Segítséget nyújt a szellőzőberendezések hatékony tisztításának elvégzéséhez, valamint az igazolásra szolgáló dokumentumok elkészítéséhez.

Az „Építményszerkezetek tűzvédelmi jellemzői” elnevezésű irányelv általánosságban, majd szerkezetfajtára lebontva ismerteti a tűzvédelmi osztály, valamint a tűzállósági teljesítmény meghatározásának módját. Felsorolja a témakörhöz kapcsolódó vizsgálati, kiterjesztési, értékelési, tartószerkezeti, illetve termékszabványokat, európai értékelési dokumentumokat (EAD-ok) és az európai műszaki engedélyek kidolgozására vonatkozó útmutatókat (ETAG-ok). Hiánypótló rész az a melléklet, amely a meglévő szerkezetek tűzállósági teljesítményének meghatározásához mutat módszereket. Az útmutató kitér még az alacsony energiaigényű épületek kialakításának kritikus szerkezeti kérdéseire, valamint a járulékos tűzállóságot biztosító megoldásokra (tűzvédelmi bevonatokra, burkolatokra).

Bár a két új tűzvédelmi műszaki irányelv megjelent, ennek ellenére a tűzvédelmi műszaki bizottság munkacsoportjai tovább dolgoznak, várható „A kiürítés” elnevezésű irányelv bővítése, valamint a további fejezeteket kap a „Felülvizsgálat és karbantartás” kérdéseit taglaló útmutató.

A tűzvédelmi műszaki irányelvek elérhetőek a Tűzoltóság \ Tűzmegelőzés \ Új Országos Tűzvédelmi Szabályzat \ Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek menüponton belül ide kattintva olvasható.

http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=tuzmegelozes_otsz_iranyelvek

 

Forrás: katasztrofavedelem.hu