Józsefváros: a bérlőket hátrányosan érintheti a Kúria döntése

A Kúria az ombudsman indítványa alapján úgy döntött, nem felel meg a hatályos jogszabályoknak, hogy a józsefvárosi önkormányzat mentesíti a bejelentett kerületi lakásbérlőket a kommunális adó megfizetésétől. A főváros VIII. kerülete tiszteletben tartja a döntést, de nem ért vele egyet, ezért vizsgálja annak jogi lehetőségét, hogy ezeknek a bérlőknek a jövőben se kelljen adót fizetniük – közölte a józsefvárosi önkormányzat sajtóirodája csütörtökön az MTI-vel.

A közleményben idézik a Kúria döntését, amely alapján 2016-os évre már adót kell fizetnie annak, aki nem magánszemélytől bérel lakást.

Idén január 1-jétől a VIII. kerületben a kiadott lakások után évi 28 140 forintot kell fizetnie a bérbeadónak.

Az önkormányzati rendelet értelmében nem kell kommunális adót fizetniük azoknak a józsefvárosi lakosoknak, akiknek a kerületben bejelentett lakásuk van, valamint azoknak sem, akik önkormányzati bérlakásban élnek. A rendelet szerint mentesül az adó megfizetése alól az a magánszemély is, aki cégtől bérli lakását, és be is van jelentve oda.

A Kúria önkormányzati tanácsa a Magyar Közlönyben október 21-én közzétett határozatával megállapította, hogy törvényellenes a józsefvárosi önkormányzat magánszemélyek kommunális adójáról szóló rendeletének az a pontja, amely szerint a bejelentett kerületi lakásbérlőknek nem kell kommunális adót fizetniük. Ezt a pontot a bíróság 2015. december 31-ével megsemmisítette.

Határozatával a Kúria részben helyt adott az ombudsman indítványának. Az alapvető jogok biztosához egy magánszemély fordult panasszal, mondván, az egyenlő bánásmód követelményeit sértik az önkormányzat 2014. szeptemberi önkormányzati rendeletének azon szabályai, amelyek a kommunális adó megfizetése alól minden adóalanyt mentesítenek, kivéve a lakástulajdonát bérbe adó magánszemélyt.

Az alapvető jogok biztosának érvelése szerint az önkormányzat által megállapított mentességek túllépték a helyi adóban foglalt törvényi kereteket.

A Kúria ugyanakkor elutasította az önkormányzati rendelet egy másik pontja törvényellenességének megállapítására irányuló indítványt. E pont szerint az adó tárgya a lakástulajdon, alanya a lakás tulajdonosa, aki akkor mentesül a kommunális adókötelezettség alól, ha van a kerületben bejelentett lakcíme, és nem él a tulajdonjogából eredő hasznosítás jogával, azaz a lakását nem adja bérbe.

A Kúria nem osztotta az alapvető jogok biztosának azt az érvelését, amely szerint az önkormányzat tartalmi szempontból ebben az esetben a bérleti jogviszonyt adóztatja, a mentességi szabály pedig nem kapcsolódik az adótárgyhoz avagy az adó alanyához.

Forrás: mti.hu