A jövő év elejére lezárulhat a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő hálózat kiépítése Budapesten

A jövő év elejére, február-márciusra lezárulhat a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő hálózat kiépítése fővárosban – közölte Szűcs Panni, a BVK Holding Zrt. kommunikációs és PR-igazgatója szerdán az MTI érdeklődésére. A szelektív hulladékgyűjtés során a papírt kék, a műanyagot és a fémet sárga színű edényekben gyűjtik és elkülönítve szállítják el.

Szűcs Panni hozzátette: már csak mintegy 30 ezer háznál nincsen szelektív gyűjtőedény a fővárosban, ezeken a helyeken nem vették át az egyszer már kiszállított szelektív edényeket.

A társasházaknál heti, a kertvárosi részeken havi elszállítással dolgozik a Fővárosi Közterület-Fenntartó Zrt. (FKF) – mondta. Az eddigi tapasztalatok szerint tízből kilenc esetben gyűjtik szelektíven a hulladékot ott, ahol elérhető a szolgáltatás – tette hozzá Szűcs Panni.

A fővárosi önkormányzat és az FKF szankcióval is ösztönzi a szelektív hulladékgyűjtést: nem viszi el a hulladékot gyűjtő jármű onnan, ahol háztartási hulladékot találnak a szelektív edényben – jegyezte meg a kommunikációs igazgató.

Szűcs Panni elmondta: a fővárosi hálózatot mintegy 5,6 milliárd forintból építették ki, amelyet főleg az Európai Unió biztosított. A beruházás teljes összegéből 4,3 milliárd forintba kerültek a hulladékot elszállító, környezetbarát, földgázzal és biogázzal egyaránt működtethető járművek – tette hozzá.

A kommunikációs igazgató tájékoztatott arról is, hogy a nagyobb mennyiségű hulladék befogadására alkalmas gyűjtőszigeteket üveghulladék fogadására alakítják át, mivel ezt a típusú hulladékot a házaknál nem gyűjtik szelektíven. Ennek az oka, hogy az üvegnek van a legnagyobb súlya és a leginkább balesetveszélyes a hulladékok között – jegyezte meg. A lakótelepeken, ahol nagyobb mennyiségű hulladék gyűlik össze, megtartják a szelektív hulladékgyűjtő szigeteket is – tette hozzá.

Forrás:mti.hu