Jogegységi döntést hozhat a Kúria a devizahitelekről június 16-án

A legfelsőbb bírói fórum négy olyan kérdést mérlegel majd, amelyek a szerződési feltételek tisztességtelenségével kapcsolatosak, a végleges megoldást a jogegységi döntést követő jogalkotási lépésektől lehet remélni – mondta a Kúria Polgári Kollégiumának vezetője a Kásler kontra OTP per tárgyalását követően.

A Kúria június 16-án jogegységi döntést hozhat több, devizahitellel kapcsolatos kérdésben – jelentette be Wellmann György, a Kúria Polgári Kollégiumának vezetője kedden Budapesten, a Kásler kontra OTP per tárgyalása után tartott sajtótájékoztatón. Wellmann György kifejtette: azokat a pontokat érinti majd a jogegységi döntés, amelyek a 2013 decemberében közzétett, előző jogegységi határozatból kimaradtak.

Négy olyan kérdést mérlegel majd a Kúria Polgári Kollégiuma, amelyek a szerződési feltételek tisztességtelenségével kapcsolatosak. Megvizsgálja, hogy a devizaalapú fogyasztói kölcsönszerződés mint szerződéstípus tisztességtelen-e a tekintetben, hogy az árfolyamkockázatot a fogyasztó viseli, valamint a pénzintézetnek az árfolyamkockázattal kapcsolatos, esetlegesen tévesen adott tájékoztatása miatt tisztességtelen-e a szerződés.

A Kúria vizsgálja továbbá, hogy az egyoldalú szerződésmódosítás milyen körülmények között felel meg az átláthatóság követelményének, valamint azt is, hogy az árfolyamrés alkalmazása tisztességtelen-e – közölte Wellmann György. Hozzátette: nincs rá garancia, hogy már június 16-án lesz döntés, de reméli, hogy még az ítélkezési szünet előtt megszületik a jogegységi határozat, amely kötelező minden magyar bíróságra. Wellmann György kérdésre válaszolva hozzátette: a devizahitelesek problémájának végleges megoldását a jogegységi döntést követő jogalkotási lépésektől lehet remélni.

Forrás: hirado.hu