Jelentősen növekedett tavaly a Fundamenta

A Fundamenta-Lakáskassza Zrt. az előző évinél 12 százalékkal több, 139 ezer új szerződést kötött a múlt évben, ezek szerződéses összege 422 milliárd forint volt, ami 20 százalékos növekedést mutat – mondta Gergely Károly, a lakástakarék pénztár elnök-vezérigazgatója szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

Az adózás utáni eredmény 2014-ban 6,8 milliárd forintot tett ki, az előző évi 5,9 milliárd forinttal szemben, osztalékként várhatóan 2,5 milliárd forintot vesznek ki a tulajdonosok.

Az elnök-vezérigazgató kiemelte: minden egyes forintnyi állami támogatás 6 forint lakáscélú költést indukál.

A Fundamenta három csatornán értékesít, legnagyobb teljesítményt a saját személyi bankár hálózata nyújtotta tavaly, 289 milliárd forinttal. A partnerei – bankok és más pénzügyi intézmények -117 milliárd forint szerződéses összeget hoztak, míg az online értékesítés 16 milliárdot tett ki. Ez szerény összeg ugyan, de 74 százalékkal több az előző évinél – ismertette az adatokat Morafcsik László, értékesítési és marketing igazgató.

A pénztár a múlt évben 68,5 milliárd forint lakáshitelt nyújtott az ügyfeleinek, ami 36 százalékos növekedés egy év alatt. Ez a teljes magyar lakáshitel-piac 28,4 százalékát tette ki.

A pénztárnál a 90 napon túli késedelmi arány mindössze 1,5 százalék, szemben a forinthitelek 9 és a devizahitelek 19 százalékos késedelmével – mutatta be az arányokat Kiss András, ügyviteli igazgató.

A teljes hitelállomány tavaly 180 milliárd forintra emelkedett, ez azonban csak 49 százaléka a betétállománynak – tette hozzá az ügyviteli igazgató.

Gergely Károly elmondta, hogy a pénztár 200 milliárd forintot tart állampapírban és jegybanki betétben, ezek lejárata 2015 és 2028 közé esik. Az idei terveik közül kiemelte, hogy növekvő hitelfolyósításra számítanak, miután az alacsony kamatkörnyezet átalakítja a megtakarítási szokásokat és így várhatóan élénkülni fog a lakás- és a hitelpiac is.

 

Forrás: mti.hu