Hornung Ágnes: a csoknak jelentős szerepe volt a lakásépítési engedélyek számának megugrásában

A családok otthonteremtési kedvezménye (csok) az egyik fő mozgatórugója annak, hogy a lakásépítési engedélyek száma jelentősen megugrott – mondta Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornának.

A KSH csütörtökön publikált jelentése szerint az első három negyedévben 5307 új lakás épült, 14 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott lakásépítési engedélyek és az új lakások építésére vonatkozó egyszerű bejelentések együttes száma 21 414 volt, csaknem két és félszerese a múlt év azonos időszakáénak. Az épített lakások száma Budapesten, a megyei jogú városokban, a többi városban nőtt, a községekben ugyanakkor csökkent.

Az államtitkár kifejtette: a kormány célja a csokkal az volt, hogy a lakásépítéseken keresztül serkentse a növekedést, másrészt, hogy jobb demográfiai mutatókat érjenek el. Mindkét területen látnak előremozdulást – mondta.

Megjegyezte, nehéz időszakon van túl az ágazat, ugyanis míg a válság előtt évente 30-40 ezer új lakás épült, addig a válság után csak évi 8-10 ezer. Annak hatására, hogy nincs infláció, növekedtek a reálbérek, csökkent a munkanélküliség és nőtt a foglalkoztatás, egyre több pénz marad a lakosságnál, ezáltal óriási kereslet mutatkozik az új lakások iránt. Erre segít rá a csok, illetve a hozzá kapcsolódó különböző támogatási formák – tette hozzá.

Ezt a nagy hiányt kellett most sürgősen feloldani, aminek a legegyszerűbb módja a társasházak építése, az államtitkár szerint ez magyarázza, hogy a nagyobb településeken van boom. Arra a kérdésre, hogy a szaktárcánál gondolkodtak-e azon, hogy a kistelepülések számára esetleg másféle támogatást dolgozzanak ki, azt mondta, korai lenne messzemenő következtetéseket levonni a mindössze kilenc hónapja élő rendszer működéséről. Hozzátette, folyamatosan figyelik a trendeket, és szükség esetén lépnek.

 

Forrás: mti.hu