Fővárosi Közgyűlés – Elfogadták a településszerkezeti tervet és a rendezési szabályzatot

Elfogadta a fővárosi településszerkezeti tervet és rendezési szabályzatot a Fővárosi Közgyűlés szerdán, azonban a két dokumentumot még ebben az évben felül kell vizsgálni a döntés szerint.

Az előterjesztést 22 igen szavazattal, 2 tartózkodás és 7 nem voks mellett fogadták el.

A törvény szerint a településszerkezeti terv a többi között meghatározza a település alakításának, védelmének lehetőségeit és fejlesztési irányait, ennek megfelelően az egyes területrészek felhasználási módját.

A fővárosi rendezési szabályzat a főváros teljes közigazgatási területére megállapítja a területfelhasználási egységek beépítési sűrűségét, valamint az egyes területek beépítési magasságának korlátozásával kapcsolatos előírásokat.

A tervet és a szabályzatot a törvény szerint 2014. június 30-ig el kellett volna fogadni.

Mint a testület elé került javaslatban olvasható, a településszerkezeti terv tartalmát jelentősen befolyásoló és a véleményezési eljárás lezárását követően felmerült fejlesztési és egyéb kerületi igények, valamint törvénymódosítások miatt a felsőbb szintű jogszabályokkal való összhang megteremtése érdekében szükségessé válik a két dokumentum módosítása.

Az előterjesztésben írtak arról is, hogy a VIII. kerület részéről felmerül az az igény, hogy a fővárosi önkormányzat és a történelmi városrész területén érintett kerületek főépítészei között a településszerkezeti terv és a rendezési szabályzat elfogadását követően induljon egyeztetés e városrészekre vonatkozóan az új épületek beépítési magasságának szabályozásáról.

Tóth József, a XIII. kerület szocialista polgármestere arra kérte Tarlós Istvánt, hogy éljen vétójogával. Mint mondta, nem tudja támogatni a javaslatot, szerinte jogbizonytalanságot okoz, ha elfogadják a két dokumentumot úgy, hogy még az idén módosítani kell azokat

Horváth Csaba (MSZP) arról beszélt, hogy szabályváltozások több ezer belvárosi társasházat hozhatnak lehetetlen helyzetbe, mert – mint mondta – megtiltják a tetőterek beépítését.

Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes azt mondta: nincs olyan szándék, ami a beépítési lehetőségeket csökkenti a meglévő jogosultsághoz képest. Ha a kerületi önkormányzattal szemben bármilyen kártérítési igénnyel lépnek fel, akkor azonnal megvizsgálják, hogy igaza van-e az igénylőnek. Elméleti lehetőség, de ha kell, módosítással élnek még azelőtt, hogy kártérítést kelljen fizetniük a kerületi önkormányzatoknak – tette hozzá.

Forrás: mti.hu