Figyelem! Változnak a liftek műszaki felülvizsgálatáról szóló szabályok

Változnak a liftek műszaki felülvizsgálatáról szóló szabályok a  kormány honlapján megjelent rendelettervezet szerint, amely kétévente írná elő a fővizsgálatot a 20 évnél nem régebbi liftek esetén.

A tavaly májusi, a felvonókról szóló kormányrendelet szerint a 10 évesnél nem régebbi – vagy pedig a 10 évnél nem régebben felújított – lifteknél évente egy fővizsgálatot kell tartani. Az ennél idősebb lifteknél félévenként felváltva egy fővizsgálatot és egy ellenőrző vizsgálatot kell megrendelni az erre jogosított szervezetnél.

A tervezet szerint a 20 évesnél nem régebbi – vagy 20 évnél nem régebben felújított – berendezés esetében évente felváltva egy fővizsgálatot és egy ellenőrző vizsgálatot kell elvégezni. Az ennél idősebb lifteknél pedig félévenként felváltva, egy fővizsgálatot és egy ellenőrző vizsgálatot kell az arra jogosított szervezettel elvégeztetni.

A tervezet szankciót is tartalmaz arra az esetre, ha valaki megszegi a lift ellenőriztetésére, illetve biztonságtechnikai felülvizsgálatára vonatkozó kötelezettségét. Ha a kötelezett magánszemély, akkor 300 ezer forintig, míg ha jogi személy, akkor 500 ezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

Forrás: mti.hu