Felújítják a 3-as metrót, majd, valamiből

Megszólaltak az illetékesek a budapesti uniós projektek esetleges elvonásának ügyében. A fő kérdés természetesen a 3-as metró felújítása, hiszen ez már nem halasztható tovább. Tarlós István főpolgármester szerint nem vonhatók el Budapest közlekedési fejlesztési forrásai és bízik abban, hogy a kormány és a városvezetés együtt megoldja a forrás előteremtésének ügyét. Lázár János – aki a Miniszterelnökség vezetőjeként felel mindenért, ami uniós forrás – viszont csak annyit közölt, hogy a kormány a felújításra garanciát vállalt és támogatja. A forrás előteremtésének konkrét módjáról azonban nem beszélt.

Csütörtökön robbant a hír, hogy Budapest búcsút mondhat több nagy közlekedésfejlesztési projektnek is, mivel Lázár János magához vonta a fővárosi uniós projekteket és le is húzta őket a listáról. Ezek közé tartozik a – műszaki okok miatt halaszthatatlan – 3-as metró felújítása is. Ezt követően megindult az adok kapok az illetékesek részéről, elhangzottak az első hivatalos reakciók.

1. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a pénteki hódmezővásárhelyi közmeghallgatáson kijelentette: a budapesti 3-as metró felújítására a kormány idén márciusában garanciát vállalt, és támogatja. Hozzátette ugyanakkor, hogy az ehhez szükséges anyagokat a főváros a mai napig nem tudta elkészíteni. Lázár szerint Tarlós Istvánnak is lobbiznia kellene Brüsszelben, mint ahogy azt elődje, Demszky Gábor tette. Lázár János leszögezte: a Miniszterelnökség nem akar beszállni az önkormányzati választások kampányába, csatározásába. Azzal kapcsolatban, hogy a Szeged és Hódmezővásárhely közötti integrált nagyvasúti rendszer, a tram train az országos sajtóban is téma lett, a politikus elmondta, az EU nemcsak azt határozza meg mennyit költhetünk, azt is, hogy hol. Nem lehet dél-alföldi fejlesztés forrásait Budapesten elkölteni. Budapesten a közlekedési infrastruktúra elérte az európai átlagot, további fejlesztését az EU nem támogatja. Az elővárosi vasutakat viszont igen. A főváros esetében is, valamint három megyei jogú város, Szombathely, Miskolc és Szeged környezetében. Ezekre 300 milliárd forintot költhetünk, az egész közlekedési infrastruktúrára 1000 milliárdot – tudatta a miniszter.

A Szeged-Hódmezővásárhely vasúti elképzelésről részletesen itt írtunk: Így épülhet villamos Lázár szülővárosában

2. Tarlós István főpolgármester nyilatkozata ezt követően szombaton a Magyar Nemzetben jelent meg. Hangsúlyozta: nem vonhatók el Budapest közlekedési fejlesztési forrásai, ilyen uniós szabály nincs. Ahogyan az előző városvezetőség által korábban itt hagyott félkész 4-es metró vagy a privatizált közművek problémáját, úgy a 3-as metró felújítását is megoldják közösen Orbán Viktor kormányfővel és a kormánnyal, benne a Miniszterelnökséggel. „Nem igaz, hogy bármilyen fejlesztésünk leállna” – emelte ki a főpolgármester a lapnak.

Felújítják a 3-as metrót, majd, valamiből

A BKV 3-as metróvonalán közlekedő szerelvény érkezik Kőbánya-Kispest végállomásra, balra autóbuszok állnak a Volánbusz pályaudvaron 2013. január 4-én.

3. Majd mindezek után szombat délután hivatalos közleményt adott ki a polgármester. Ebben is leszögezte Tarlós István, hogy a 3-as metróval kapcsolatos munkálatok megindítása műszaki okokból nem halasztható tovább. Emlékeztetett arra, hogy a városvezetés a BKV, valamint a BKK közreműködésével előkészítette a felújítást. A Miniszterelnöki Hivatalba az előző kormányzati ciklus idején eljuttatták a részletes, mintegy 1000 oldalas előkészítő anyagot, költségbecsléssel együtt. „Fontos megjegyezni, hogy a 3-as metró felújítás tervezésére a főváros konkrétan 635 millió forint uniós támogatásban részesült. A szerelvények becsült költsége 60-90 milliárd, az infrastruktúra felújítása további mintegy 100 milliárd forint” – írta Tarlós, aki bizonyos abban, hogy a kormány a városvezetéssel együttműködve ez évben megtalálja és együtt biztosítja a forrást a 3-as metró felújításának kivitelezésére.

Kiemelte: „a 3-as metró problémája nem politikai vagy kommunikációs csata kérdése. Ez a közlekedési viszonylat nagyobb személyforgalmat bonyolít le, mint a MÁV. Biztonságos működése nem kizárólagos budapesti érdek, hanem ennél lényegesen több. 1981 óta – ideértve a rendszerváltás utáni 20 évet is – az illetékesek semmilyen érdemi lépést nem tettek sem a szerelvények, sem az infrastruktúra felújítása érdekében”.

Felújítják a 3-as metrót, majd, valamiből

Tűzoltók állnak a 3-as metró Pöttyös utcai megállójánál, mert füstölni kezdett egy szerelvény. A nap folyamán korábban több mint fél órára az alagútban ragadt egy metrószerelvény a Pöttyös utca és a Határ út között, mert az első vizsgálat szerint „befogott a fék”.
Forrás: portfolio.hu