Elszámolták: 900 ezer forintos számlát is postázott az IKV a Jókai utcába

Szeged – Szívinfarktus-közeli állapotba került a Jókai utca 7. szám alatti társasház több lakója, akiknek az IKV most számlázott ki több évre visszamenőleg fűtéselszámolást. Van, akinek 300, másnak 900 ezer forint a hátraléka.

– 503 ezer 202 forint a fűtés- és melegvíz-tartozásom az IKV elszámoló számlái szerint – mutatta szomorúan a Jókai utca 7. szám alatti 60 lakásos társasházban élő Wagner Ádám. A férfi és a többi lakó nemrég kapta kézhez az elmúlt három év elszámoló számláját – brutális tartozásokkal.

Elszámolási vitába keveredtek

Korábban megírtuk (2013. november 11.: Két éve nem számol el az IKV ), hogy a társasház lakói se 2011-re, se 2012-re nem kaptak év végi elszámolást. Akkor az IKV arra hivatkozott, hogy a gázt szolgáltató Fővárosi Gázművek Zrt.-vel jelentős elszámolási vitába keveredtek a számlák hibás és késedelmes kiállítása miatt. – A legutolsó elszámoló számlát a 2010–2011-es évre kaptam meg. Ekkor 78 egységet használtam el a fűtésre és a meleg vízre, túlfizetésem volt, 93 ezer forintot kaptam vissza. Rá egy évre 71 egységet használtam el, és az erre az évre most kiszámlázott elszámolás szerint 190 ezer forintos tartozásom lett. Ez hogy lehet? – tárta szét a karját Wagner Ádám.

Wagner Ádámnak az IKV 503 ezer forintos tartozást számlázott ki a Jókai utca 7. szám alá. Fotó: Karnok Csaba

 

A férfihoz hasonlóan több lakónak jelentős tartozást kellene kiegyenlítenie. Az elszámoló számlák lakásonként 300–900 ezer forintos tartozásról szólnak.Minden lakó átalánydíjat fizetett

Schmitkó Esztertől megtudtuk, hogy a 60 lakásból 48 egyforma méretű, 51 négyzetméter. A többi 12 lakás ennél valamivel kisebb. – Minden lakó átalánydíjat fizetett a havi fűtés- és melegvíz-szolgáltatásért. Ez tavaly havi 15 ezer forint volt. Ennyi pénz hogy nem elég egy 51 négyzetméteres lakás havi fűtésére? – kérdezte. Neki 300 ezer forint tartozása van az IKV számlái szerint. Az elmaradást a lakóknak tegnapig kellett volna kiegyenlíteniük. – Senki nem fizetett, ugyanis ezzel elismertük volna tartozásunk jogosságát. Azt viszont nem tudjuk, hogyan tovább, megszüntetik-e a házban a fűtést és a melegvíz-szolgáltatást – mondta Schmitkó Eszter.

A társasház gázköltsége évente 20-21 millió forint – közölte Kardos Kálmán. Az IKV-vezérigazgató azt mondta, hogy 2010–11-ben a ház két gázórája közül csak az egyiket számlázta ki a Főgáz. – Ekkor tehát a tényleges fogyasztásnak csak a felét fizették ki a lakók. Tudták, hogy ezt később ki kell majd fizetni, de sokan inkább visszakérték, és meg is kapták túlfizetésüket – magyarázta.Haladékot kapnak a  tartozók

Részletben törleszthetik

A 2011–12-es elszámoló számla ezért szólt 36 millióról. Nincs semmi bizonyíték arra, hogy az itt élők ne a leolvasott gázmennyiséget fogyasztották volna el. Kardos Kálmán elismerte, nagyot hibáztak elődei, hogy nem küldtek elszámoló számlát minden év végén. Ilyen többet nem fordul elő, és hamarosan modern költségmegosztókat is felszerelnek minden háztartásban. Az IKV felajánlotta, hogy a lakók tartozásukat 18 havi kamatmentes részletben törleszthetik.

Forrás: delmagyar.hu