Egyre többet kell fizetniük a lakásvásárlóknak

További növekedés helyett stagnálás jellemezte a továbbra is erős lakáspiaci keresletet a második őszi honlapban. A Duna House becslése alapján októberben 11 842 lakóingatlan adásvétele bonyolódott le országszerte, ami megegyezik az előző év azonos időszakában mért forgalommal. Továbbra is magas a befektetési szándékkal vásárlók aránya, miközben egyre magasabb négyzetméterárakon lehet lakást vásárolni.

A Duna House becslése alapján októberben 11 842 lakóingatlan adásvétele bonyolódott le országszerte. Tavaly ugyanebben a hónapban a közvetítő közel azonos, (11 692) forgalmat becsült. Az egészéves tranzakció-mennyiség így 114 565, ami 34%-kal nagyobb, mint a tavalyi év első 10 hónapjára becsült forgalom. Az októberi Keresletindex 86 százalékpontot mutat. Ez a 2015-ös év legalacsonyabb szintje, amely egy júniusban indult folyamatos, lassú csökkenés eredménye.

Egyre többet kell fizetniük a lakásvásárlóknak

Októberben Kelet-Magyarországon 147 ezer, nyugaton 161 ezer forintos négyzetméteráron vásárolták a panellakásokat. Ugyanezt a főváros pesti oldalán 280, a budain pedig 288 ezerért vették. A téglalakásokért keleten 171, Nyugat-Magyarországon 192 ezret fizettek a vevők négyzetméterenként, a fővárosban Pesten 286, Budán 433, a Belvárosban pedig 486 ezer forintot adtak ki. A Duna House által közvetített ingatlanok közül Pest megyében volt a legmagasabb, 7% az újépítésűek aránya, de a vidéken eladott ingatlanok közül is 6%-ot tettek ki. Ugyanezt Budapesten csak 3%-ban vásárolták, viszont felújítandót ugyanitt 8%-ban, ami az országos arány duplája.

Egyre többet kell fizetniük a lakásvásárlóknak

Közel minden ötödik potenciális vásárló nyilatkozott úgy, hogy Budapestre tervezett vásárlásának lehetséges lokációja a XIII. kerület lehet. Alig marad el a XIV. és a VI., VII., kerületek, melyeket a vevőjelöltek kb. 18%-a választana. A budai oldalon a legerősebb érdeklődés a XI. kerület iránt volt, melyet a venni szándékozók 16,3%-a választana. A legkisebb érdeklődés a déli kerületek iránt mutatkozott, ezen belül is a XXIII.-at jelölték meg a legkisebb arányban (2%).

A lakások esetén mindössze átlag 1-2%-os árcsökkentésre volt szükség, hogy felkeltse a vevők érdeklődését, de a családi házak esetén is csupán 3-4% volt októberben ez az érték. A vevői alku sem volt túl nagy, Budapesten a panelra 3%, téglaépítésű lakásra 4%, családi házra pedig 7%. Vidéken a lakásokra csupán 1-1%-kal volt magasabb az alku, mint a fővárosban, családi házaknál pedig kevesebb, mindössze 6%. Egyedül Pest megyében tudtak a házakra 8%-ot alkudni a vevők.

Egyre többet kell fizetniük a lakásvásárlóknak

Októberben a fővárosi vevők 39%-a nyilatkozott úgy, hogy befektetési céllal vásárolt ingatlant. Átlag 24 millió forintot adtak ki lakásonként. Nagyjából minden ötödik vásárló első lakását vette, 56 négyzetméter körüli méretet kerestek 18,5 milliós vételi ár közelében. A vevők 35%-a volt vállalkozó, akik átlag 30,5 millió forintot költöttek ingatlanonként. Vidéken a fővárosinál alacsonyabb volt a befektetők jelenléte a piacon, de 23%-kal így is a második legnagyobb csoport volt. A vevők több mint negyede nagyobb lakásba költözött, átlag 17,6 milliót költöttek 112 négyzetméteres új ingatlanjukra. Első lakását a vidékiek 22%-a vásárolta 10,1 milliós átlagon. Vidéken a vevők közel fele beosztottnak vallotta magát, 10,3 milliót költöttek átlagban 74 négyzetméteres ingatlanjaikra.

Budapesten az eladók 40%-a vallott úgy a Duna House értékesítőknek, hogy az értékesítést követően nagyobb lakásba szeretne költözni. Kisebbe azonban csak az eladók 16%-a vágyik. Az eladók negyede örökölt ingatlanjuktól vált meg, átlagosan közel 19 millió forintos bevételre szert téve. Vidéken is sokan költöznének nagyobb ingatlanba, hiszen az eladók közel harmada nyilatkozott így az értékesítés okáról. Ugyanitt az eladók 28%-a adta el örökölt ingatlanját 8,3 milliós átlagon. Kissebbe az eladók 23%-a vágyik, ők 16,4 millióért váltak meg átlag 111 négyzetméteres ingatlanjaiktól.

Vidéken csökkent a 150 ezer forintos négyzetméterár alatti lakások aránya a 2014. év októberével összehasonlítva és nőtt az e fölöttieké. Ezzel együtt, míg tavaly az 5 millió forint alatti ingatlanok aránya 20%-ot tett ki, idén ez megfeleződött és a 10-20 millió forint közöttieké nőtt inkább. Pest megyében jelentősen nőtt a 20 millió fölöttiek aránya az egy évvel korábbihoz képest, 18%-ról 30%-ra, ezen belül a 40 millió felettieké 2%-ról 5%-ra. Budán teljesen átrendeződtek egy év alatt a megvalósult tranzakciók paraméterei. 250 ezer forintos négyzetméterár alatt drasztikus a piac csökkenése és a vételek inkább 350 ezer forint fölött zajlik. Ezen belül a 400 ezer fölöttiek aránya 27%-ról 38%-ra nőtt. Érdekes még ugyanitt, hogy a két legkedveltebb vételi ársáv a 15-20 millió forint közöttieké (29%) és a 40 millió forint fölöttieké (27%). A pesti négyzetméterárakban hasonló a helyzet, nőtt a 350 ezer forint feletti vásárlások aránya 10%-ról 23%-ra.

Forrás: portfolio.hu