EGYRE TÖBB A NAGYCSALÁD A CSOK IGÉNYLŐI KÖZÖTT

Több mint 111 ezer család érdeklődött a bankfiókokban a családi otthonteremtési kedvezményről (csok), és csaknem 26 ezer kérelmet fogadtak be a pénzintézetek 76 milliárd forint összegben tavaly – derül ki a lapunk birtokába került minisztériumi háttérelemzésből. Ebből ténylegesen 23 ezer szerződést kötöttek meg, amelyek 66 milliárd forintról szóltak.

A dokumentum szerint a befogadott kérelmek pontosan kétharmada használt lakás vásárlására irányult, tízből három család új lakás építésére vagy vásárlására igényelte a támogatást, a maradék alig 3 százaléknyi kérelem pedig házbővítésre szólt. A három- vagy többgyermekesek által új ingatlanra igényelhető akár 10 millió forintos csokot 4800 család kérte. Jóllehet ezek a családok az igénylőknek csupán ötödét teszik ki, a kiugró mértékű támogatási összeg miatt ők több mint 42 milliárd forintot kapnak, vagyis a teljes összeg 56 százaléka őket segíti. A másfél évvel ezelőtti bevezetés óta az arányok jelentősen javultak az új ingatlanok javára, új lakás építésére vagy vásárlására a 2015. második félévi igényeknek ugyanis csak 9 százaléka irányult.

Tavaly az egy családra jutó igénylés átlagos összege majdnem elérte a 3 millió forintot, ami jelentősen meghaladja a 2015. évit, amikor alig volt több egymillió forintnál. Új ingatlanra átlagosan 6,2 millió forintot kapnak a családok, ami ötszöröse az egy évvel korábbinak. A csok növekvő ismertségét és népszerűségét mutatja, hogy tavaly már havonta 2163-an igényelték, míg 2015-ben még csak havonta 1734-en. A legnagyobb arányban az újlakás-igénylések futottak fel: a korábbi 150-nel szemben tavaly havi szinten több mint 670-en kérték a csok e típusát. Az összegzésből az is kiderül, hogy jelentős elmozdulás történt a többgyermekes igénylők felé, hiszen 2015 második feléhez képest a múlt évben hatvan százalékkal nőtt a nagycsaládosok aránya.

Forrás: Kurucz Árpád

Tízből hárman új lakás építésére vagy vásárlására használnák fel a lehetőséget

A múlt évben egy gyermek után 16 százaléknyian, két gyermek után 54 százaléknyian, három vagy több után pedig 29 százaléknyian kérelmezték a támogatást. A fennmaradó 1 százalék a korábban már fennálló szerződése módosításával, az időközben született újabb gyermekre kapott további támogatást. Az esetek 63 százalékában már megszületett, 37 százalékában pedig a tervezett gyermek(ek) után igényeltek. A 10 millió forint fejé­ben a szerződő házaspárok több mint négyötöde vállalta, hogy legalább három gyermeke lesz.

A dokumentumból az is kiderül, hogy a tavalyi első fél év során 4840 igénylő részesült a forgalmi adó visszatérítésében. A 21,7 milliárd forintos összeg azt jelenti, hogy egy család átlagosan 4,5 millió forintot tudott visszaigényelni háza építéséhez. A csok mellé mintegy 9 ezren igényeltek kamattámogatott kölcsönt ebben az időszakban, 54,4 milliárd forint értékben. A három vagy több gyermek után járó legfeljebb 10 millió forintos támogatott kölcsönt hat hónap alatt 1600 család vette fel, 13,7 milliárd forint összegben. Az átlagosan 8,5 millió forintot az összes nagycsaládos érintett mintegy háromnegyede kérte. A csok bevezetése, azaz a 2015 júliusa óta eltelt másfél évben 36 ezer család vette igénybe a támogatást 87 milliárd forint összértékben, vagyis egy család átlagosan 2,4 millió forintot kapott.

 

Forrás: magyaridok.hu