Egymásnak ugrott egy lakó és a közös képviselő a Nádas utcában

Szeged – Tehetetlen a jegyző, mert lyukas a törvény, ami alapján bírósághoz fordulhatna a törvénytelenül dolgozó közös képviselők ellen. Egy Nádas utcai társasházban több hiányosságot talált.

„Spicli”, „buta”, „kockafejű” – ezeket vágta egymás fejéhez a Nádas utca egyik 7 lakásos társasházának közös képviselője és egyik lakója, Pál György a közgyűlésen. A lakástulajdonosok – köztük a közös képviselő – azért jöttek össze, hogy a képviselő elszámoljon a tavalyi évről, és mert a szomszéd bejelentést tett ellene a polgármesteri hivatalban, amit ő nagyon sérelmezett. (A közös képviselők törvényességi felügyeletét ugyanis két éve a jegyző látja el.)

A közös képviselő a jelenlétünkben megmutatta a lakóknak a tavalyi nyugtákat, egy vízszámlát, a szomszéd azonban rendes összesítést kért tőle számon. A képviselő rátért az önkormányzati vizsgálatra, miközben többször hangoztatta: azért kiabál, mert nem hall jól. Felolvasta a hivatal levelét, miszerint egy lakó sérelmezi, hogy nem küld mindegyiküknek külön meghívót a lakógyűlésre, illetve nincs a háznak szervezeti és működési szabályzata (szmsz). A közös képviselő megindokolta az szmsz hiányát: az alaptörvényben azt olvasta, hogy magyar állampolgárt akarata ellenére nem lehet bekényszeríteni semmiféle szervezetbe. Ha pedig nincs szervezet, nem kell szabályzat sem. Náluk idősek laknak, nyugtot szeretnének, papírmunka nélkül. A ház „doyenje” megjegyezte, a szomszédságban drága pénzen ügyvéd írt szmsz-t, de még azt is megszabta nekik, mikor járjanak vécére. Pál György ellenvetésére, hogy van iroda, amely ingyen vállalná, azt felelte, „ismerjük az ingyent”.

Nem szabályos. Pál Györgyöt külön plakáton hívta meg a közös képviselő a ˝közös ülésre˝. Fotó: Schmidt Andrea
Nem szabályos. Pál Györgyöt külön plakáton hívta meg a közös képviselő a ˝közös ülésre˝. Fotó: Schmidt Andrea
Lyukas a törvény– Ha nem működik törvényszerűen egy társasház, akkor hosszadalmas hivatali procedúra után felszólítjuk, hogy állítsa helyre a jogszerű működést. Ezen túl pert indíthatna a jegyző, de ilyenre nem volt még példa az egész országban. A kormányrendelet nem tartalmaz precíz végrehajtási utasításokat – tájékoztatott a hivatal lehetőségeiről a városüzemeltetési iroda vezetője, Molnár László. Ha lemond vagy leváltják, a közös képviselőnek az új megválasztásáig el kell látni a képviseletet, el kell számolnia a társasházzal, utódjának pedig át kell adnia az ügyeket. Ha a lakók maguk közül választanak képviselőt, nem kell neki társasház-kezelői képzettség.

A meghívóküldés kötelezettségére a közös képviselő úgy reagált, hogy baromság, nem hivatal ez a ház. Kiplakátolta az időpontot, aki nem volt otthon, azt felhívta. Az önkormányzat leveléből azt is idézte, hogy ha a közös képviselő a felszólítás ellenére nem állítja helyre a törvényes rendet, a jegyző bírósághoz fordulhat. De a jegyző nem kíván bíróságra menni. Ebből a közös képviselő azt szűrte le, hogy a rájuk vonatkozó törvény humbug, merthogy nincs hozzá végrehajtási utasítás. A levélben az is szerepelt, hogy a lakóközösség bármikor felmentheti a közös képviselőt, és ha úgy vélik, hogy kárt okozott nekik, bírósághoz fordulhatnak. Ha pedig bűncselekményre gyanakszanak, feljelenthetik a rendőrségen. A közös képviselő azzal a lendülettel lemondott, majd megint összevitatkozott a szomszédjával, és elviharzott. Pál György kérdésünkre azt felelte, nem vállalja el a közös képviselőséget, mert ha a lakók nem ragaszkodnak a törvényes működéshez, csak nevetségessé tenné magát.

Forrás: delmagyar.hu