Egy emberként segítettek a súlyos tűz után

Városatyák, vállalatvezetők, rendőrök, civilek siettek azoknak a segítségére, akik a pénteki társasháztűzben elveszítették otthonukat. Öt lakás és két üzlet vált használhatatlanná.

Negyvenöt tűzoltó sereglett össze hat városból, hogy megfékezze a pénteken délután keletkezett tüzet Pakson, a Bocskai utcában. Sarkadi Ferenc, a katasztrófavédelem paksi kirendeltségének vezetője azt mondta, hat óra megfeszített munka kellett ahhoz, hogy eloltsák a tüzet, ami a társasház tetején lobbant fel. – Amit lehetett, a tűzoltók megtettek az élet- és vagyon védelem érdekében – húzta alá. Mint mondta, az oltással párhuzamosan a földszinti helyiségekből mentették az ingóságokat, különös figyelemmel a lakók által megjelöltekre, iratokra, gyógyszerekre.

A pénteki tűzben a tetőtér majdnem teljesen leégett, a veszélyessé vált elemeket pedig le kellett bontaniHiába volt a tűzoltók sziszifuszi munkája, a társasház teteje szinte teljesen a tűz martalékává vált. Az alsó szinten és az alagsori garázsokban az oltáshoz használt víz okozott kárt. A tűzeset előbb hármas, majd négyes besorolást kapott. Az oltást a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálata irányította, tájékoztatott Boros Brigitta szóvivő. Arról is beszámolt, hogy egy ember füstmérgezést szenvedett, két tűzoltó is könnyebben megsérült az oltás során, őket a helyszínen a mentők ellátták.

A pénteki tűzben a tetőtér majdnem teljesen leégett, a veszélyessé vált elemeket pedig le kellett bontani

A közös képviselő tájékoztatása szerint a tetőn szigetelést végeztek, amikor felcsaptak a lángok. Annak érdekében, hogy a tűz keletkezésének pontos okát kiderítsék, vizsgálatot indított a katasztrófavédelem. A helyszíni szemlét, a tanúk, érintettek meghallgatását szombaton délután fejezték be, tájékoztatott Sarkadi Ferenc, aki azt is elmondta, hogy a lakók, szomszédok, a városvezetés egy emberként segítette a tűzoltók munkáját. Hajdú János polgármester az értesítést követően a helyszínre sietett, megszervezte az épület őrzését, szombaton reggel pedig a veszélyessé vált tetőtér bontását, amiben ő maga is részt vett együtt a képviselő-testület több tagjával és az önkormányzati cégek vezetőivel. Tell Edit alpolgármester, aki szintén a romeltakarítók között volt, azt mondta, borzasztó látvány fogadta őket a lakásokban.

– Sarkadi Ferenc katasztrófavédelmi parancsnoktól kaptuk a hírt, haladéktalanul a helyszínre jöttünk és késő estig itt voltunk. Polgármester úr megszervezte az épület őrzését, feltérképezte, kik a károsultak, megkereste a közös képviselőt és megszervezte a munkát, amiben az önkormányzat minden cége és a képviselő-testület több tagja részt vesz – vázolta. Hozzátette, az esetleg felmerülő szociálpolitikai kérdésekkel is foglalkoznak.

Az összegyűltek, akiket a rendőrség, és a terrorelhárítók paksi egységének tagjai is segítettek szombaton egész nap dolgoztak. Bontották a tetőszerkezetet, a romokat, illetve korommal, vízzel szennyezett, használhatatlanná vált holmikat folyamatosan szállították a szeméttelepre. A lakók – tizenegy ember – az első éjszakát rokonoknál töltötték.

A tetőtér majdnem teljesen leégett

Apró György három éve közös képviselője a Bocskai utcában lévő társasháznak. Ahogy a lakókat, úgy őt is nagyon megrázta az eset. Mint mondta, nagyon hálásak azért az önzetlen segítségért, összefogásért, amit tanúsítottak irántuk. Az előzményekről elmondta, hogy több helyen beázott a tető, ezért úgy döntöttek, szigeteltetik. A lángok eközben csaptak fel, és olyan gyorsan terjedtek, hogy nem tudták megfékezni, pedig többen vízért, poroltóért szaladtak. Apró György azt is elmondta, a házban hét lakás van, ebből ötben laktak, egyben kisállat rendelő, egy másikban kerékpár szaküzlet működött. Az alagsorban pedig garázsok vannak. A pénteki tűzben a tetőtér majdnem teljesen leégett, a veszélyessé vált elemeket pedig le kellett bontani. A tetőtérben lévő bútorok, berendezési tárgyak használhatatlanná váltak a lángoktól, koromtól és víztől.

Forrás: teol.hu