Devizahitelek – Szakértő: a magyar modell működik

Működik a devizaadósságok átváltására kidolgozott magyar modell, amelynek köszönhetően jelentős terhektől menekültek meg az adósok – mondta az M1 szerda esti Híradójának nyilatkozó közgazdász.

Réczey Zoltán, a BudaCash Brókerház elemzője kiemelte: a jó időzítésnek köszönhető, hogy a mostani svájci lépéssel nem emelkednek az adósok terhei.

„A másik fele a modellnek, ami igazából különleges, ez a kamatoknak, a kamatfelárnak a korlátozása, ez lehet még egy út egyébként, amit lehetne vizsgálni, alkalmazni a környező országokban is, és ezáltal lehetne csökkenteni az adósok terheit” – tette hozzá.

Szakértők szerint a bajba került országok másik lehetősége, hogy az árfolyam-ingadozás egy részét a bankokra hárítják, ugyanakkor kérdéses, hogy a piac ezt hogyan fogadná – hangzott el a Híradóban.

Felidézték: az elmúlt napokban számos mértékadó lap is méltatta a magyar kormánynak a devizahitelesek megvédése érdekében tett lépéseit. Kiemelték például, hogy a szlovák Sme című lap úgy fogalmazott: „Orbán Viktor fényes győzelmet aratott a frank felett”, a Bloomberg pedig pénteken azt írta, „Orbán Viktor magyar miniszterelnököt most hősként üdvözlik, mert elhárította a pénzügyi katasztrófát, amit a svájci frank alapú hitelek törlesztő részleteinek megugrása jelentett volna”.

A Financial Times tudósítója úgy fogalmazott: „Orbán Viktor ugyan nem láthatta előre a svájci jegybank tervét, de a devizaalapú hitelek átváltására kidolgozott terve igen szerencsés időzítésűnek tűnik” – hangzott el a Híradóban.

Forrás: mti.hu