Az új EU-forrásokról tájékoztatta a VÁTOSZ-t Csepreghy Nándor

A fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős államtitkár szerint az új 7 éves ciklusban alig lesz szükség a pályázatírói szektorra.

A VÁTOSZ elnökének meghívására tartott előadást a szervezet tagjainak az Európai Unió új 7 éves fejlesztési forrásainak pályázati helyzetéről, lehetőségeiről Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség Fejlesztéspolitikai Kommunikációért Felelős Helyettes Államtitkára.

A konzultáción a VÁTOSZ-tag fejlesztési társaságok vezetői, szakértői mellett a finanszírozási szféra több ismert képviselője, valamint építőipari- és fejlesztési projekt-szakemberek is részt vettek.

Az államtitkár beszámolt arról, hogy a kormány 2014. március 7.-én elküldte Brüsszelbe a partnerségi megállapodást, amely az uniós források elosztását, az operatív programok tervezésének kereteit alapozza meg. Március 7.-től számítva három hónapon belül az egyes operatív programok anyagát is be kell nyújtani, és ha ezt végigtárgyalták, ki lehet írni a pályázatokat.

vatosz_cs_1

Csepreghy Nándor ismertette a magyar tervek főbb szempontjait és számait.

A 2007-2013-as időszak 8200 milliárd keretösszegét meghaladó 9000 milliárd felhasználásáról szóló megállapodás alapján lehetővé válik, hogy Magyarország 100%-ban lehívja az uniós forrásokat. Ugyanakkor, felhívta a figyelmet arra, hogy a 2014-2020-as ciklusban nagyobb hangsúlyt kapnak a visszatérítendő források: az uniós támogatások legalább 10 százaléka, több mint 700 milliárd forint pénzügyi eszköz – hitel, és hitelgarancia – formájában lesz elérhető. A visszatérítendő források nagyobb felelősséget követelnek a vállalkozásoktól és erősítik a fejlesztések fenntarthatóságát.

A korábbi időszak tapasztalatait értékelve, jelentős változásokat irányzott elő a kormányzat a pályázatok igénylése és elbírálása folyamatában. A pályázatok folyamata lényegesen egyszerűsödik, áttekinthetőbbé válik.

vatosz_cs_2

A döntéshozók és a pályázók közé ékelődött pályázatírói szektor gyakorlatilag az esetek nagy részében szükségtelenné válik.

Csepreghy Nándor szerint a 2007-2013-as időszak tanulsága, hogy a 63ezer pályázat jelentős részét a KKV szektorból adták be; az igényelt összegek döntő többsége 100 millió forint alatt volt. A kormány ezért úgy döntött egymillió euro értékhatárig a források elnyerését egyszerűen teljesíthető normatív feltételekhez köti, amelyek teljesülése esetén rövid határidő alatt hozzáférhető a pénzösszeg. Az új rendszerben ugyanakkor a vállalt eredmény elmaradása visszafizetési kötelezettséggel jár majd.
Csepreghy Nándor a konzultáción megjelentek kérdéseire válaszolva üdvözölte az E-VÁTOSZ kedvezményezést, mert, mint mondta: ezzel a projektekben résztvevők (városfejlesztők, KKV-k és egyéb közreműködök) alaposabb információhoz juthatnak az uniós források lehívásainak új módszertanáról.

Forrás: VÁTOSZ Sajtószolgálat