Akár ötvenezres büntetést is kiróhatnak a nemtörődöm társasházakra + HANGANYAG

Akár ötvenezer forintra büntethető az az ingatlantulajdonos, aki elmulasztja eltakarítani a havat a hozzá tartozó járdaszakaszról. A kötelezettség mulasztását az önkormányzat munkatársai akár 24 órában ellenőrzik.

A hétvégén újabb havazásra és ónos esőre lehet számítani, így újra kérdéssé vált, kinek a dolga a hóeltakarítás és síkosságmentesítés a társasházak, az irodaházak, üzletek előtt, valamint a közutakon.

Az önkormányzat munkatársai akár 24 órában ellenőrzik, hogy az ingatlanok tulajdonosai eleget tesznek-e a hóeltakarítási és síkosságmentesítési kötelezettségüknek – mondta Hermann Gábor, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) szervezési igazgatóhelyettese a Kossuth Rádió Napközben című adásában. Hozzátette, hogy az eddigi tapasztalatok alapján egyre többen, a családi házas övezetekben és kertvárosi területeken is elvégzik ezeket a feladatokat. Megjegyezte, a kötelezettség betartását a közterület felügyelők ellenőrzik, akik mulasztás esetén a település jegyzőjénél indíthatnak közigazgatási eljárást. A jogszabály alapján akár ötvenezer forintra is büntethető az, aki nem megfelelően takarította el a havat a háza előtti járdaszakaszról – mondta.

Izsák Orsolya társasházi jogász a műsorban elmondta: társasházak esetében dologi vagy személyi kár esetén a társasház tehető felelőssé. “A társasház előtti járdaszakasz tisztítása a tulajdonostársak kötelezettsége, akik közgyűlésen döntenek arról, milyen módon előzik meg az esetleges ebből adódó károkozást” – jegyezte meg a szakember. Hóeltakarítással és síkosságmentesítéssel megbízható külsős cég, de elvégezheti azt a házfelügyelő, a gondnok, vagy a tulajdonostársak, illetve a földszinti lakók is magukra vállalhatják – mondta a jogász. Hozzátette, ha a tárasházban üzlet található és a járdaszakaszt kizárólagossággal használják, a hó eltakarítása alapvetően akkor is a társasház dolga, egyéb esetben megállapodás kérdése. Irodaházakra is a társasházakra vonatkozó szabályok hatályosak – hangsúlyozta Izsák Orsolya.

A Fővárosi Közterület Fenntartó Köztisztaság egyik igazgatója, Varga László a Kossuth Rádióban elmondta: a gyalogos alul- és felüljárók, az ingatlanokhoz nem kapcsolódó útszakaszok, a közlépcsők, hidak és gyalogjárdák tisztántartásával foglalkoznak. Abban az esetben, ha nem végzik el munkájukat a közterület fenntartók, a közterület-felügyelet őket is megbüntetheti – fogalmazott Varga László. A fővárosban mintegy 891 ezer négyzetméternyi terület az, amit a részvénytársaság munkatársai takarítanak télvíz idején.

 

Forrás: hirado.hu