10 fős család tette tönkre a társasházat

Szeged – Egy másfél éve adósságot halmozó család miatt lesz fizetésképtelen egy Gáspár Zoltán utcai társasház. A közös képviselő kifakadt, úgy érzi, a törvény nem a tisztességes lakókat védi.

– Nézze meg ezt a 456 ezer forintos vízszámlát! Miből fogjuk ezt kifizetni? Már föléltük a megtakarítási számla egy részét, a megmaradt pénz az üzemeltetési költségeket sem futja. A 60 lakásból 59-ben tisztességes, a díjakat fizető lakók élnek, egyben pedig nem, ez okozza a problémát – mondta lapunknak Berényiné Káprai Mária. A Gáspár Zoltán utcai 10 emeletes társasház közös képviselője azt mondta, azért fordult lapunkhoz, hogy felhívja a figyelmet, hogyan kerülnek bajba a jogkövető állampolgárok.

– A mostani vízdíj csak a jéghegy csúcsa. A problémás, 10 fős család 2013 augusztusában költözött a 10. emeleti lakásba. Az ingatlan tulajdonosai külföldön dolgoznak, a bérlők a beköltözés óta nem fizetik sem a közös költséget, sem a közüzemi díjakat. A Szegedi Vízmű Zrt. 2014 januárjában arról értesített, hogy felmondták a 10. emeleti lakás mellékmérő szerződését, így az ott elfogyasztott víz a közös kasszát terheli. Mivel a társasház életében korábban is előfordult ilyen helyzet, a közgyűlési határozatunknak megfelelően változott a 10. emeleti lakás közös költsége – folytatta a közös képviselő. Berényiné Káprai Mária elmondta, a társasház korábban arról is határozott, hogy a vízdíjat nem fizető lakóknál vízkorlátozást, csőszűkítést lehet alkalmazni.

– Erre a lépésre azért volt szükség, hogy ne nőhessen az egekig a vízdíj. A szűkítést tavaly decemberben elvégezte a vízszerelő, a határozatot a lakásban élő 10 fős család megtámadta. Az önkormányzat úgy döntött, igazat ad a több mint 400 ezer forint közösköltség-tartozást és majd félmillió forintos vízszámlát felhalmozó családnak. Mi pedig fizessünk. Ez elképesztő – fakadt ki a közös képviselő.

Berényiné Káprai Mária a lépcsőházban kifüggesztett számla előtt. Nem tudják, hogyan tovább. A szerző felvétele
Berényiné Káprai Mária a lépcsőházban kifüggesztett számla előtt. Nem tudják, hogyan tovább. A szerző felvétele

Berényiné Káprai Mária hangsúlyozta, az elmúlt másfél évben minden jogi fórumot felkerestek, hogy behajtsák a 10. emeleti lakók tartozását, de semmi sem vezetett eredményre.

– 2013-ban először 62 ezer, majd 90 ezer forintnyi tartozást adtunk át végrehajtásra, ehhez jött még 2014-ben több mint 250 ezer forintnyi adósság. A végrehajtás díjait is a társasház fizeti, és mire jutottunk másfél év alatt? Semmire – panaszolta a közös képviselő. Elmondta, úgy érzi, minden követ megmozgattak, mégis a tisztességes lakókon csattan az ostor.

– Vagy összekalapozzuk a 456 ezer forintot, vagy azzal kell szembenéznünk, hogy a vízmű korlátozza a ház vízfogyasztását. Amit mi nem tehetünk meg a lakóval, azt a vízmű megteheti a tisztességesen fizető közösséggel – mondta ingerülten Berényiné Káprai Mária.

A szolgáltató mossa kezeit

Miért nem a nem fizető lakót korlátozza a vízmű? – kérdeztük a Szegedi Vízmű Zrt.-től. Elmondták, a hatályos jogszabályok alapján nincs lehetőség a lakáson belüli vízszolgáltatás korlátozására. – A bekötési vízmérőre vonatkozó közszolgáltatási szerződéssel a teljes közösséggel vagyunk jogviszonyban, a számlákat a közösségnek állítjuk ki. Ha ezen szolgáltatási szerződéshez kapcsolódóan díjtartozás keletkezik, akkor a vízszolgáltatás korlátozásának lehetőségét itt, a bekötési vízmérőnél biztosítja a jogszabály. A víziközmű-szolgáltatónak nem feladata vizsgálni, hogy a díjtartozást melyik lakó vagy lakók nem fizetése okozta – közölte a vízmű. Megtudtuk, több olyan társasház is van, ahol fizetési nehézségek vannak, havonta néhány olyan helyről tudnak, ahol kezdeményezni kell a vízkorlátozást.

 

Forrás: delmagyar.hu